Reactie klimaatrapport

'Privéadres 14-jarige briefschrijver op straat door slordigheid Rutte'

24 augustus 2021 01:14 Aangepast: 24 augustus 2021 07:19
Ter illustratie. Beeld © ANP

Het privéadres van de 14-jarige Rosalinde Leijdekker, die eerder deze maand een brief aan demissionair premier Rutte Schreef vanwege het IPCC-rapport over klimaatverandering, ligt op straat. Door een fout van Rutte kwam het adres van het meisje op de officiële website van de Tweede Kamer te staan, inmiddels krijgt de 14-jarige agressieve reacties.

Dat schrijft NRC. De krant sprak met de vader van de 14-jarige Rosalinde Leijdekker. Het meisje stuurde eerder deze maand een brief naar Rutte: 'Dit is mijn toekomst en van zoveel andere jongeren'.

Verschillende media besteedden aandacht aan de brief, waarin ze de demissionair premier opriep het klimaatprobleem serieus te nemen.

Openbare Kamerstukken

Rutte beantwoordde de brief van het meisje en omdat de Partij voor de Dieren om een kopie van die reactie vroeg, verscheen het antwoord als een formeel stuk op de website van de Tweede Kamer.

Het verscheen eind vorige week online tussen andere openbare Kamerstukken, maar het adres van Leijdekker was niet weggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatrapport: wereld onomkeerbaar veranderd, maar actie is nog mogelijk

Jaco Leijdekker, de vader van Rosalinde, vertelde dat de eerste agressieve reacties al snel daarna binnenkwamen. De 14-jarige werd 'klimaathysterica' en 'kutkind' genoemd.

"Er hoeft maar een kwaadwillende te zijn die een stapje verder wil gaan en dan circuleert ons privéadres op internet", vertelt Leijdekker aan de krant.

Politie inschakelen

Het duurde dagen voordat het ministerie van Rutte actie ondernam en het adres verwijderde. Een woordvoerder van Rutte 'betreurt' dat het adres online is verschenen. Er wordt intern onderzocht wat er gebeurd is.

Bekijk ook: dit is wat er in het klimaatrapport van IPCC staat

De klimaatverandering is overal ter wereld zichtbaar en gaat ongekend hard. Dat is een van de conclusies van wetenschappers in het klimaatpanel van de Verenigde Naties. In deze video leggen we je uit waar de onderzoekers voor waarschuwen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore