'Overal puin'

Nederlands marineschip in Haïti voor noodhulp: 'Overal puin'

23 augustus 2021 22:14 Aangepast: 23 augustus 2021 22:15
Nederlandse militairen aan wal in Haïti. Beeld © Defensie

Haïti is hard getroffen door een aardbeving. Meer dan 2100 mensen zijn om het leven gekomen en er zijn nog altijd honderden vermisten. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Holland is afgelopen weekend, een week na de ramp, aangekomen in het rampgebied voor noodhulp. 'De schade is groot.'

"We zien veel ingestorte gebouwen, slechts enkele staan nog overeind. Er ligt overal puin", zegt kapitein-luitenant ter zee Harald van Rijn, commandant van het marineschip. Ook wegen en bruggen hebben veel schade opgelopen. "Reizen over de wegen is moeilijk."

De Verenigde Naties melden dat duizenden gebouwen zijn ingestort en volgens het Rode Kruis zouden zeker 800.000 inwoners getroffen zijn door de ramp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haïti krijgt klap na klap: waarom heeft het land zoveel pech?

Het Nederlandse marineschip is in Curaçao beladen met onder andere ruim 58.000 flesjes water, noodrantsoenen en hulpgoederen. Het schip kwam zaterdag aan bij de noordkust van het eiland, nabij het plaatsje Baradères.

Meer schade aan zuidkant

"We hebben toen een inschatting gemaakt: hoe groot is de schade? Waar is de nood hoger?" De Verenigde Naties konden samen met anderen aan wal een goed beeld schetsen. "Er lijkt meer schade te zijn aan de zuidkust van het eiland, dus we zijn omgevaren."

Sinds vanmorgen ligt het patrouilleschip op zee aan de zuidkust van het eiland. Aanmeren is geen optie, vertelt commandant Van Rijn. De havens zijn namelijk niet groot genoeg voor het schip. "Daarom zijn er twee kleine, snelle rubberboten aan boord. Daarmee kunnen we aan land komen."

Eén van de rubberboten en de Zr.Ms. Holland op de achtergrond. Eén van de rubberboten en de Zr.Ms. Holland op de achtergrond.

Het plan is dat de Zr. Ms. Holland twee weken noodhulp biedt in Haïti. Dit kan verlengd worden als het nodig blijkt te zijn.

"De komende dagen hebben we twee taken", zegt commandant Van Rijn. Allereerst helpt Nederland met het installeren van een waterzuiveringsinstallatie. Daarnaast is het plan dat er op initiatief van de Europese Unie verschillende noodziekenhuizen worden opgebouwd. "Momenteel is er een Italiaanse arts bij ons aan boord die op zoek is naar een geschikte locatie voor een noodziekenhuis." 

Ziekenhuizen bezwijken

Ziekenhuizen op het eiland bezwijken momenteel onder de druk op de zorg. Op beelden is te zien dat gewonde kinderen in de armen van hun ouders wachten op medische hulp: 

"We hebben verschillende hulp die we direct kunnen bieden", zegt commandant Van Rijn. Zo zijn er engineers van de landmacht aan boord. "Zij kunnen helpen met kleinschalige reconstructies op het eiland." Daarnaast is er medische ondersteuning en ook beveiliging aan boord, zodat de teams hun werk kunnen doen. "Ook hebben we een helikopter die grote hoeveelheden spullen aan land kunnen brengen." 

'Dankbare taak'

Een marineschip trekt natuurlijk veel bekijks aan een kust met kleine havens. "Van verschillende kanten komen kleine bootjes op ons af om om hulp te vragen. Wij hebben die mensen voorzien van voedsel en schoon drinkwater. Het plan is om morgen deze kant van het eiland in grote getalen van noodhulp te voorzien." 

Commandant Van Rijn vertelt dat het wel even een omschakeling was. Vorige week werd het schip nog ingezet voor drugsbestrijding in het Caribische gebied. "Maar het is een dankbare taak om hulp te mogen bieden."

De Nederlandse militairen helpen de mensen die naar hun marineschip komen op kleine bootjes. De Nederlandse militairen helpen de mensen die naar hun marineschip komen op kleine bootjes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore