Ga naar de inhoud
Buit van 12 miljoen

Overvallers waardetransport Amsterdam droegen kogelwerende vesten

De overval ontaardde in een wildwestachtervolging. Beeld © ANP

De zeer gewelddadige overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord was nog beter voorbereid dan tot nu toe bekend. Een aantal van de overvallers droeg kogelwerende vesten en in iedere vluchtauto lagen walkietalkies. Ook de verdachte die om het leven kwam droeg een vest, maar werd daar net boven geraakt. De waarde van het bewaakte transport was zeker 67,3 miljoen euro.

Dat melden verschillende opsporingsbronnen rond het onderzoek aan RTL Boulevard en het AD.

De overval vond plaats op 19 mei dit jaar, toen een waardetransport van Brink's binnenreed in het pand van Schöne Edelmetaal aan de Meeuwenlaan in Noord. In de beveiligde wagen zaten niet alleen kostbaarheden van Schöne Edelmetaal, maar ook van andere bedrijven. Eén lading van ruim 62 miljoen euro en een lading van ruim 5 miljoen euro. Zeker 12,2 miljoen euro is weggenomen door de overvallers, de politie kon daarvan 9,4 miljoen euro terugbrengen naar Brink's.

De heftige overval maakten op ooggetuigen veel indruk. Reina Beets dook in een kast toen de overvallers haar tuin inreden:

Reina dook kast in toen overvallers tuin inreden: 'Een slechte film'

03:06
'Een slechte film' noemt Reina Beets wat ze heeft meegemaakt. Ze beleefde angstige momenten toen de overvallers van een geldwagen in Amsterdam haar tuin inreden. Zij en haar dochter vluchtten allebei een kast in.

Dat de overval goed was voorbereid bleek eerder toen deze site bekendmaakte dat de overvallers al in de ochtend voor de brutale roof in het pittoreske Broek in Waterland rondreden om de vluchtroute te verkennen en vluchtauto's neer te zetten. Een aantal andere verdachten verbleef toen nog in een safehouse in Antwerpen, om vervolgens na een bezoek aan Brussel te vertrekken naar Amsterdam.

De verdachten verbleven op verschillende locaties in de buurt van het edelmetaalbedrijf, waarna ze toesloegen. Na aankomst laadden de verdachten tweeëntwintig pakketten over in de klaarstaande voertuigen: vijftien in de Porsche Cayenne en zeven in de Audi. Het is onbekend of ze alle buit hebben meegenomen en hoeveel uiteindelijk is teruggevonden.

Zes
Lees ook:
Zes verdachten gewapende overval Amsterdam-Noord weer langer vast

Na het overladen van de miljoenenbuit sloegen de verdachten op de vlucht, onder andere met de Porsche en de Audi. Tijdens de bizarre achtervolging, waarbij de politiehelikopter en vele agenten werden ingezet, schoten de overvallers vanuit hun voertuigen.

Kalasjnikov

Eén van de verdachten zou de inhoud van zijn kalasjnikov, vanaf de achterkant van de auto via het zijraam, op achtervolgende politiewagens hebben geschoten. De vlucht met twee auto's eindigde in Broek in Waterland, waar de overvallers overstapten op twee klaarstaande wagens. De Porsche en Audi werden in de brand gestoken. De politie was zo dichtbij dat de overvallers geen kant op konden, één auto eindigde in een sloot en de ander kwam terecht in een achtertuin.

Op camerabeelden was te zien dat de overvallers uit de auto het naastgelegen weiland invluchtten. Daar schoten politieagenten op de overvallers, die op hun beurt opnieuw het vuur zouden hebben geopend met kalasjnikovs. Een 47-jarige overvaller werd daarbij fataal geraakt door een politiekogel, net boven zijn vest. De Rijksrecherche onderzoekt het vuurgevecht tussen de overvallers en de politie in Broek in Waterland. Een woordvoerder laat weten dat men streeft het onderzoek dit jaar af te ronden.

Moeder
Lees ook:
Moeder en dochter doen gruwelijk verhaal na schietincident Broek in Waterland

De middag van de overval hield de politie zes verdachten aan. Het politieonderzoek naar de overval, dat de naam Yaros heeft gekregen, is nog in volle gang. Het focust zich niet alleen op wat er die dag gebeurde, maar ook hoe de roof is voorbereid, welke rol welke verdachte had en of het een inside job is geweest.

Walkietalkies

Bronnen rondom het onderzoek laten weten dat de politie serieus rekening houdt met dat laatste scenario. Een aantal van de verdachten heeft bekend de overval te hebben gepleegd, mede vanwege het feit dat ze op heterdaad zijn betrapt. De verklaringen lopen uiteen: de een vertelt dat de auto's werden opgehaald in Antwerpen en dat men daar in een safehouse verbleef. Een ander zegt dat hij pas kort voor de overval is gevraagd om deel te nemen en dat de buit na afloop zou worden verdeeld. In de auto's werden walkietalkies klaargelegd voor de communicatie met elkaar. Ook verklaren sommigen dat ze door schulden en bijvoorbeeld een scheiding hebben besloten om de overval te plegen. Alle verdachten ontkennen dat ze op de politie hebben geschoten.

Woensdag staan de zes aangehouden verdachten voor het eerst in het openbaar voor de rechter. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van poging tot moord en het plegen van een gewelddadige overval, waarbij de medewerkers werden bedreigd en vastgebonden met tie wraps. Tijdens de inleidende zitting zal de officier van justitie vertellen hoe het onderzoek vordert en krijgt de verdediging de kans om verzoeken in te dienen. Drie overvallers zijn nog steeds voortvluchtig, of de autoriteiten hun identiteiten kennen is onduidelijk.