Ga naar de inhoud
26 vestigingen

Grote hack bij ROC Mondriaan: computers plat en bestanden ontoegankelijk

Studenten van het ROC Mondriaan in 2021. Beeld © ANP

Onderwijsinstelling ROC Mondriaan in Den Haag is afgelopen weekend gehackt door criminelen. De computers liggen plat en medewerkers en studenten kunnen niet meer bij hun bestanden.

De hack is afgelopen weekend ontdekt. ROC Mondriaan heeft aangifte gedaan en er is een digitaal onderzoek gestart om de omvang van de hack in kaart te brengen.

"Daarnaast bekijken de experts hoe ROC Mondriaan zo veilig en snel als verantwoord is, de systemen weer toegankelijk kan maken", zo stelt de woordvoerder, die niet wil bevestigen of het gaat om een ransomware-aanval. 

Bij een ransomware-aanval gijzelen cybercriminelen de systemen en vragen ze losgeld om de computers weer toegankelijk te maken.

Opheldering

"Het liefste zouden we nu meer vertellen, maar de komende uren en dagen moet eerst het onderzoek opheldering geven", vertelt Harry de Bruijn, lid van het college van bestuur van ROC Mondriaan. "We zetten alles op alles zodat het onderwijs vanaf volgende week kan starten."

Dat zal volgens De Bruijn wel in een 'aangepaste vorm' zijn, want de benodigde bestanden, applicaties en systemen zijn vooralsnog ontoegankelijk. "Met dit scenario voor ogen, bereiden we ons nu zo goed mogelijk op de start van het schooljaar." Vanaf 30 augustus gaan studenten van ROC Mondriaan weer naar school. 

26 vestigingen

ROC Mondriaan heeft 26 vestigingen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. De mbo-groep telt meer dan 20.000 studenten en meer dan 2100 medewerkers bij de ongeveer 240 opleidingen.