'Het kan beter'

Hugo de Jonge over eredivisie: 'Dat hossen op een kluitje moet stoppen'

23 augustus 2021 14:39 Aangepast: 23 augustus 2021 14:44
Het spandoek gisteren in De Kuip. Beeld © ANP

Het gaat beter in de voetbalstadions als het gaat om het naleven van de coronaregels, maar het kan nog een stuk beter. Dat zegt demissionair minister Hugo de Jonge. "De spreiding van mensen door het stadion was beter, maar dat hossen op een kluitje moet stoppen."

Volgens De Jonge werd in een aantal stadions nog gefeest met veel mensen dicht op elkaar. Dat moet veranderen als het aan de minister ligt. "Dat is misschien moeilijk in de emotie van de wedstrijd, maar dat kan." 

Staantribunes

Naast de spreiding ging het volgens De Jonge ook beter aan de poort. "Er werd goed getoetst op testen en vaccinaties." Maar De Jonge kreeg ook berichten dat er nog altijd staantribunes in gebruik zijn. "Daar moeten we vanaf."

De Jonge zei dat hij niet dacht aan nieuwe landelijke maatregelen, maar dat er wel nieuw overleg volgt onder andere met burgemeesters en voetbalclubs om het nog beter te doen. "Je zou de seizoenkaarthouders nog beter over het stadion kunnen verspreiden. Maar een stap terug is niet wat je wilt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB zwaar teleurgesteld over besluit kabinet stadionbezoek

Voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder Remco Ravenhorst vond het deze week ook een stuk beter gaan dan eerder. "De spreiding van supporters was nu goed, dat was het probleem in eerdere Europese wedstrijden en oefenwedstrijden. Nu hebben we dat goed gedaan."

Spandoek

Ravenhorst ziet het niet gebeuren dat supporters ook tijdens de wedstrijd op hun stoel blijven zitten. Ook ziet hij de toegevoegde waarde er niet echt van. "Misschien dat het dan visueel nog duidelijker is dat mensen goed gespreid zitten. Maar in de beleving van het voetbal gaan mensen toch staan."

In het stadion van Feyenoord was ook een spandoek te zien met de tekst: 'Hugo, zitten en muil houden!'. Echt kwaad ziet Ravenhorst er niet in. "Of het slim is, weet ik niet. Maar Rutte zei ook een keer 'zitten en bek houden'. Het zijn niet mijn teksten, maar ik lig er ook niet wakker van. Ik hoop dat ze dat in Den Haag ook niet doen."

De Jonge reageerde daar ook nog op. "Dat is stadionhumor, daar moet je tegen kunnen."

De regels in het stadion

Fans zijn dit zijn dit seizoen welkom in het stadion, maar niet zonder regels. Dit zijn de maatregelen die nog altijd gelden:

  • Tweederde van het stadion mag worden gevuld
  • Alleen toegang na volledige vaccinatie, of met negatieve test, of met bewijs van het onlangs doormaken van het virus.
  • Gelijkmatige verspreiding van mensen over het stadion
  • Verschillende tijdsloten om stadion te betreden

De anderhalve meter hoeft niet gehandhaafd te worden.

Volgens een analyse van de GGD blijkt ook dat bij wedstrijden met tienduizenden bezoekers waar niet iedereen op zijn plek bleef zitten er weinig mensen besmet zijn geraakt. Het waren er tientallen. "Dit is relatief weinig en bovendien te verwachten", zei een woordvoerder tegen de NOS.

De eredivisie zelf hoopt dat ook deze maatregelen vanaf 20 september tot het verleden horen. "De verwachting is dat we daarna naar 100 procent van het stadion kunnen. Dat is maar goed ook want 67 procent van het stadion gebruiken is voor de clubs niet kostendekkend en dus op de lange termijn niet houdbaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore