Acuut gevaar

Nog eens 300 mensen bereiken luchthaven Kabul, Nederland evacueert groep

23 augustus 2021 14:05 Aangepast: 23 augustus 2021 14:28
Eerdere aankomst van evacués uit Afghanistan op Schiphol. Beeld © ANP

Een groep van 310 evacués heeft afgelopen nacht het vliegveld van Kabul bereikt. Ze zullen geëvacueerd worden, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De groep bestaat uit mensen met een Nederlands paspoort, tolken en Afghanen die acuut gevaar lopen.

Vanochtend landde een chartervlucht met 129 evacués uit Afghanistan op Schiphol. Rond 16.00 uur wordt een volgende vlucht met evacués in Amsterdam verwacht. 

Luchtbrug

Defensie gebruikt de vliegvelden van Tbilisi (Georgië) en Islamabad (Pakistan) als luchtbrug. Evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul landen eerst daar, waarna overgestapt wordt op grotere vliegtuigen die naar Nederland vliegen.

Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat een groep van 207 ambassademedewerkers en hun gezinnen die zaterdag werden geëvacueerd uit Kabul allemaal onderweg naar Nederland waren of hier al waren aangekomen. De medewerkers zijn vrijwel de volledige Nederlandse ambassadestaf uit het land.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

COA verwacht meer opvanglocaties nodig te hebben voor Afghanen

Toen vorige week het personeel met een Nederlands paspoort werd geëvacueerd, bleven zij achter. Het was volgens het ministerie op dat moment niet mogelijk om ze het land uit te helpen. In de dagen daarna bleek dat ook ingewikkeld door de veiligheidssituatie in het land en met name rond de luchthaven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore