Ga naar de inhoud
Reeks incidenten

Explosie bij Poolse supermarkt in Lelystad

Politieonderzoek bij de supermarkt in Lelystad Beeld © ANP

Bij een Poolse supermarkt in Lelystad heeft afgelopen nacht rond 3.30 uur een explosie plaatsgevonden. Door de explosie is 'de voordeur van het pand eruit geknald', aldus een politiewoordvoerster.

Bij het pand aan de Snijdershof werd een nog onbekend voorwerp tot ontploffing gebracht, wat zorgde voor een harde knal. De politie vermoedt dat er meerdere daders bij betrokken zijn. Zij gingen na het forceren van de deur de supermarkt in, onduidelijk is of er iets is meegenomen. Daarna zijn de daders te voet in onbekende richting gevlucht.

Poolse supermarkten zijn vaker doelwit van aanslagen geweest waarbij geïmproviseerde explosieven werden gebruikt. In een later stadium moet blijken of er een verband is met eerdere explosies. Er is nog niemand aangehouden.

In onder andere Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en Beverwijk werden Poolse supermarkten het doelwit van explosies. Deze veroorzaakten veel schade en gevaar voor de omgeving.

Vijf verdachten

Tot nu toe heeft de politie vijf verdachten op het oog, vier van hen zitten vast. De vijfde zou gevlucht zijn naar het buitenland toen zijn voorarrest werd opgeheven.

Tegen een van de verdachten begint vandaag de inleidende zitting. Deze 26-jarige man uit Amsterdam wordt er onder meer van verdacht een chauffeur te hebben geregeld voor de aanslagen in Beverwijk en Heeswijk-Dinther. De andere verdachten zijn de 26-jarige Antonio N. uit Amsterdam (mogelijke chauffeur), de 20-jarige Hyron A. uit Amsterdam (mogelijke plaatser explosieven Beverwijk en Tilburg) en een 19-jarige man uit Amstelveen (aangehouden na explosie Beverwijk eind juni).