Nieuwe regels

'Door beleid IND groeien honderden asielkinderen op zonder ouders'

23 augustus 2021 06:04 Aangepast: 23 augustus 2021 06:55
Asielzoekerscentrum Cranendonk, ter illustratie. Beeld © ANP

Het beleid van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zorgt ervoor dat honderden asielkinderen opgroeien zonder ouders. Door nieuwe regels rondom gezinshereniging groeien al zeker tweehonderd minderjarige vreemdelingen niet op bij hun ouders, maar bij een (ver) familielid.

Dat blijkt uit interne documenten van de IND die NRC heeft ingezien. Het beleid ging in november vorig jaar in en moet voorkomen dat vluchtelingen minderjarige kinderen vooruitsturen om kans te maken op asiel in Nederland.

Opgevangen door een familielid

Minderjarige kinderen die in Nederland worden opgevangen door een familielid zoals een tante, neef of halfoom gelden niet langer als 'alleenstaand', schrijft NRC. Hun ouders, broertjes en zusjes mogen niet naar Nederland komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: toch ook makkelijker asiel voor Afghaanse helpers

De afgelopen jaren zouden duizenden minderjarige kinderen vooruit zijn gestuurd naar Nederland om later gevolgd te worden door de rest van het gezin. Het nieuwe beleid van de IND maakt daar een einde aan.

'Duidelijk signaal'

"Hiermee wordt een duidelijk signaal afgegeven waarmee het vooruitsturen van kinderen kan worden ingeperkt", zei een leidinggevende van de immigratiedienst er tijdens een landelijk overleg over.

Migratie-experts zeggen tegen de krant dat er grote twijfels zijn over de juridische haalbaarheid van het beleid. Ook is de Tweede Kamer er niet over geïnformeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel minder asielzoekers naar Nederland door corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore