Ga naar de inhoud
Hoger beroep

'Boodschappenboete' voor vrouw in bijstand: moet 7000 euro terugbetaald?

Ter illustratie. Beeld © ANP

Vandaag doet de rechter uitspraak in het hoger beroep vanwege de 'boodschappenboete'. Een vrouw met een bijstandsuitkering in de gemeente Wijdemeren moet 7000 euro terugbetalen omdat haar moeder boodschappen voor haar deed. De rechter gaf de gemeente eerder gelijk.

De kwestie kreeg eind vorig jaar veel aandacht, omdat de gemeente de vrouw zou 'straffen' voor het feit dat ze gratis boodschappen van haar moeder kreeg. Maar volgens de gemeente ging het om een rechtvaardig besluit.

Twee jaar geleden kreeg de gemeente van een rechter gelijk, maar de vrouw ging in hoger beroep.

Wijdemeren
Lees ook:
Wijdemeren blijft bij 'boodschappenboete': 'Vrouw in bijstand had auto én motor'

De Tweede Kamer steunde eerder dit jaar een voorstel van verschillende partijen waarin werd gesteld dat mensen in de bijstand jaarlijks tot 1200 euro aan giften mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering. Volgens de Kamer laat deze zaak zien dat de regels soms erg hard uitpakken.

Uitkering sinds 2015

De inwoonster kreeg volgens de gemeente vanaf 2015 een uitkering en had ook recht op toeslagen. In 2018 bleek dat zij sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan, maar wel in het bezit was van een auto en een motor 'uit het duurdere segment'.

Mensen die in de bijstand zitten, zijn verplicht om veranderingen in hun vermogen (het bezit van de auto) en hun inkomen (de gratis boodschappen) te melden, maar de Wijdemerense heeft dat niet gedaan. Ook meldde ze niet dat ze in het buitenland was geweest, stelde de gemeente.

ChristenUnie
Lees ook:
ChristenUnie na 'boodschappenboete': geef gemeenten meer ruimte met bijstand

Geschat bedrag

De gemeente heeft de waarde van de geschonken boodschappen geschat op basis van het Nibud, omdat de vrouw daarover ondanks aandringen geen gegevens verstrekte. Dat bedrag kwam uit op 7039,96 euro. Er werd geen boete opgelegd.

Reactie advocaat

De advocaat van de vrouw zei eerder tegen RTL Nieuws alle vertrouwen in het hoger beroep te hebben. "Gemeente Wijdemeren haalt er allerlei zaken bij die irrelevant zijn voor de boodschappenaffaire, waarbij het hele verhaal volledig uit context wordt gehaald en zaken toegevoegd die een verkeerd beeld geven."

De rechter doet vanochtend uitspraak. Omdat de zaak nog loopt heeft de vrouw het bedrag nog niet betaald.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden euro's boete na foutje: 'Bijstand moet menselijker en socialer'