Chaos bij vliegveld

Evacuatieleider Defensie roept andere landen op: 'Stop die vliegtuigen vol'

22 augustus 2021 15:30 Aangepast: 22 augustus 2021 16:03
Peter Reesink

Peter Reesink, de man die vanuit Nederland de evacuaties uit Afghanistan in goede banen moet leiden, roept andere landen op: "Vul die vliegtuigen zo veel mogelijk en neem zo veel mogelijk mensen mee." Daarmee zou je de opstopping rond het vliegveld in Kabul deels kunnen oplossen. Bij die chaos zijn al zeker twintig Afghaanse burgers gestorven.

Het ophalen vanuit Afghanistan verloopt chaotisch en ook ons land worstelt met de vluchten die geregeld moeten worden. Directeur Operaties Peter Reesink, die vanuit Nederland de evacuatie begeleidt, zegt in een gesprek met RTL Nieuws dat de situatie op het vliegveld van Kabul 'fragiel' en 'chaotisch' blijft.

"Dat komt omdat vliegtuigen maar kort op het vliegveld van Kabul mogen staan. We proberen zo veel mogelijk van de capaciteit gebruik te maken en de vliegtuigen vol te krijgen." Reesink roept ook andere landen op zoveel mogelijk mensen in de vliegtuigen mee te nemen.

Chaos 

Daarmee kan het zo snel mogelijk vol raken van het vliegveld kunnen worden opgelost. "Maar dat is niet aan mij. Daarover wordt diplomatiek overlegd." In de chaos bij de luchthaven van Kabul zijn zeker twintig Afghaanse burgers omgekomen.

Nog altijd duizenden mensen verzamelen zich rond de vluchthaven om wanhopig een plekje te krijgen op een vlucht weg uit Afghanistan.

'Genoeg mensen op te halen'

Vandaag werd bekend dat Nederland ook extra militairen stuurt. Zij gaan de al 62 aanwezige militairen helpen bij de lopende operatie om zoveel mogelijk mensen te evacueren. 

Hoeveel mensen er nog opgehaald moeten worden kan Reesink niet precies zeggen. "Er moeten nog genoeg mensen worden opgehaald". Het zou gaan om zeker duizend mensen.

Vanwege de veiligheid van de militairen daar, wil Reesink niet te veel zeggen over de operatie. "Maar de situatie rond de poorten van het vliegveld wisselt per seconde."

De Nederlandse militairen nemen Nederlandse paspoorthouders mee en mensen die zich voor Nederland hebben ingezet, zoals tolken. Ook andere EU-inwoners worden meegenomen door Nederlandse militairen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrouw bevalt tijdens evacuatievlucht uit Afghanistan

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore