850.000 stuks

Douane vond in 2020 twee keer zoveel namaakartikelen als normaal

21 augustus 2021 11:58 Aangepast: 21 augustus 2021 12:01
Een medewerker van de Douane checkt pakketjes (archieffoto) Beeld © ANP

De douane heeft vorig jaar ruim 850.000 stuks namaakartikelen onderschept. Dat waren er ruim twee keer zoveel als in 2018. Het gaat bijvoorbeeld om nepschoenen en -tassen.

De verdubbeling houdt mogelijk verband met de coronacrisis, zegt de douane tegen de NOS. Door corona gingen we meer online bestellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljoenenhandel in nepartikelen: illegale bende opgerold

In 2018 werden zo'n 400.000 nepartikelen onderschept. Vergelijken met 2018 is lastig, want toen werd in een keer een zending van een miljoen nepmedicijnen gevonden. Het totaal kwam in dat jaar uit op twee miljoen artikelen, maar dat geeft dus een vertekend beeld.

Meenemen mag, opsturen niet

Voor namaakartikelen gelden speciale regels, meldt de douane op de website. "U mag het meenemen als u terugkomt van vakantie. Maar alleen als het voor uzelf is, voor iemand in uw gezin of om cadeau te geven. Maar u mag er niet mee handelen."

Ook online bestellen mag niet. "Bestel geen nepartikelen bij een webwinkel. Namaak invoeren in Europa is verboden. Vermoeden we dat het om namaak gaat? Dan kunnen we producten uit uw pakje halen en de eigenaar van het merk inlichten. Die kan dan in actie komen."

Dit jaar nog onzeker

In de eerste helft van dit jaar werden 211.000 namaakartikelen onderschept. Het valt volgens de douane nog niet te zeggen of dit betekent dat het totaal dit jaar weer zal dalen tot het niveau van voor de coronacrisis.

Een vondst wordt pas meegerekend als deze groot genoeg is, terwijl er dit jaar vooral veel kleine zendingen zijn gevonden, zoals een los paar schoenen. Aan het einde van het jaar wordt alles bij elkaar opgeteld en kan er een vergelijking worden gemaakt met voorgaande jaren. "Daar is het nu nog te vroeg voor."

Bekijk ook - met de FIOD mee: inval bij handelaar nepartikelen

In 2015 gaf de FIOD deze video vrij van een inval bij een handelaar van nepartikelen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore