Groot protest vanwege niet doorgaan festivals: 'We willen weer lachen en dansen'

De evenementenbranche, waar 100.000 Nederlanders werken, eist dat het kabinet vanaf 1 september de organisatie van festivals en evenementen weer gaat toestaan. Om hun eis kracht bij te zetten gaan medewerkers en bezoekers vandaag in zes Nederlandse steden de straat op. "We zijn het niet eens met het willekeurige beleid van de overheid."
Het kabinet maakte vorige week bekend dat meerdaagse festivals en evenementen tot 17 september niet mogen doorgaan. Dat zit de demonstranten van 'Unmute Us!' dwars.

Onbegrip ID&T: waarom wel F1 met publiek, maar geen festivals?
Waarom wel voetbal en Formule 1 en geen festivals?
Het verschil zit hem in de vaste zitplaatsen. Een evenement mag met coronatoegangsbewijs óf 750 bezoekers ontvangen óf twee derde van de normale capaciteit ontvangen, maar dan wel met vaste zitplaatsen. En die vaste zitplaatsen zijn niet realistisch op een festival met muziek en duizenden bezoekers.
Meten met twee maten
De organisatie van het protest benadrukt dat ze blij is met het toestaan van betaald voetbal met publiek en straks de Formule 1 in Zandvoort. "Hier wordt namelijk mee bevestigd dat het wél kan en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit", zegt organisator van de mars Jasper Goossen.
"Maar 'Unmute Us!' vindt dat de overheid dan ook een einde moet maken aan het meten met twee maten. Laat óók de festivals en andere evenementen doorgaan."
Die waren al lang bezig met zich voor te bereiden op evenementen aan het einde van de zomer en hebben daarvoor kosten gemaakt. "Het hele jaar is ons een worst voorgehouden. Teleurstelling maakt plaats voor boosheid en onbegrip", zegt Goossen.
Kosten deels vergoed door overheid
Als een festival niet kan doorgaan vanwege de coronabeperkingen, dan kan de organisatie gemaakte kosten vergoed krijgen door de overheid. Het gaat om kosten voor logistiek, veiligheid, personeel en artiesten. Gebruik maken van de regeling kan alleen als bij de voorgaande editie een annuleringsverzekering is afgesloten en als een festival zich maximaal drie weken voor het begin voor de subsidieregeling heeft aangemeld.
De Vereniging van Evenementenmakers berekende eerder dat in 2019 de bestedingen van festivalbezoekers (tickets, eten en drinken) uitkwamen op 961 miljoen euro. De opbrengst van de entreebewijzen (de bruto-recette) steeg in 2019 naar een recordhoogte van 300 miljoen euro, en bijna 10 miljoen verkochte tickets.
Bekijk ook: Festivalsector boos na kabinetsbesluit
Volledige openstelling
De sector gaat vanmiddag de straat op in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Eindhoven. Ondernemers trekken de steden door in een mars met veel geluid en praalwagens om een einde te maken 'aan de willekeur'.
"We willen weer kunnen ontmoeten, weer kunnen lachen en dansen. Bovenal willen we weer vooruit kunnen kijken." De branche eist een volledige openstelling van de evenementensector per 1 september.
