Ga naar de inhoud
Een bewoner zwaargewond

Brand flat dieptepunt na reeks lhbti-incidenten: vier gewonden

Een van de verbrande vlaggetjes. Bron: eigen foto

Bewoners van de studentenflat in Amsterdam waar vanochtend brand werd gesticht, hebben al langer te maken hebben met incidenten. "Er zijn de afgelopen tijd regenboogvlaggetjes in de fik gestoken en hakenkruizen op deuren getekend." Bij de brand van vandaag vielen vier gewonden, één bewoner raakte zwaargewond.

De politie houdt er rekening mee dat de brand die vanochtend rond 06.00 uur uitbrak in een flat aan de Krelis Louwenstraat is aangestoken. Er waren de afgelopen weken meer incidenten die lhbti-gerelateerd zijn, blijkt uit gesprekken die RTL Nieuws had met bewoners. Zij willen vanwege hun veiligheid niet bij naam worden genoemd.

Onderling wordt hevig gespeculeerd over wie er achter de brandstichtingen zit. "Wij denken dat de kans groot is dat het iemand is, of meerdere personen zijn, die hier in de flat wonen," zegt één van de bewoners.

In deze video meer reacties van bewoners:

Vaker incidenten in studentenflat waar brand woedde: 'Swastika's op deuren'

01:38
Er zijn vaker incidenten in de studentenflat waar brand woedde.

Regenboogvlaggen in de fik

De incidenten begonnen na de start van de Pride in Amsterdam, eind juli. Eén bewoner nam het initiatief om regenboogvlaggen uit te printen en deze uit te delen onder de bewoners in de flat. "In eerste instantie deed ik er niets mee, maar toen het eerste vlaggetje verbrand werd, hebben we uit protest massaal op alle verdiepingen in de gezamenlijke gangen vlaggetjes opgehangen", zegt een bewoner.

Het bleef niet bij dit ene incident. Bewoners troffen regelmatig verbrande resten op de grond aan of deuren waarop een hakenkruis getekend was. Ze meldden het begin deze maand al aan de verhuurder, de stichting DUWO. 

Die stuurde een mail naar de bewoners, waarin ze de incidenten veroordelen. Ook riepen ze de bewoners op om het te melden als ze iets verdachts zouden zien. Bewoners zeggen tegen RTL Nieuws dat ze vinden dat DUWO meer had moeten doen. 

Schreeuwen op de gang

De incidenten bleven doorgaan. Vandaag ging het helemaal mis. Rond 06.00 uur werd er op verschillende plekken in de flat geprobeerd brand te stichten. Op de achtste verdieping lukte dat en ontstond er een grote brand. 

Een bewoner zegt: "Ik werd wakker van sirenes en rook ineens rook. Daarna hoorde ik buiten mensen op de gangen schreeuwen."

Een buurvrouw klopte op de deuren om bewoners te alarmeren. In totaal moesten zo'n honderd bewoners hun huizen verlaten. Vooral studenten, maar ook een aantal gezinnen met kinderen. 

Brandstichting
Lees ook:
Brandstichting in studentenflat Amsterdam, vermoedelijk vanwege regenboogvlaggen

In spanning

Een van de bewoners hoorde vanaf haar vakantieadres dat er brand is geweest, zegt ze tegen RTL Nieuws. Zij woont op de achtste verdieping. "Ik houd mijn hart vast. Ik hoop niet dat mijn woning veel schade heeft opgelopen. Ik heb mijn moeder gevraagd om poolshoogte te nemen voor mij."

Hoeveel bewoners vandaag weer terug kunnen keren naar hun huis is onduidelijk. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de bewoners deze middag nog in fases terug naar binnen kunnen gaan. Voor sommigen zal het enkel zijn om wat persoonlijke spullen op te halen, omdat zij waarschijnlijk voorlopig niet terug kunnen keren. Stichting DUWO laat weten al bezig te zijn om vervangende woonruimte te vinden.