30 procent op achteruit

Partnerverlof nadeliger voor mensen met laag inkomen

20 augustus 2021 10:58 Aangepast: 20 augustus 2021 11:06
Een vader met verlof. Beeld © ANP Foto

Het aanvullend partnerverlof is sinds een jaar ingevoerd maar de verlofregeling pakt voor de laagste inkomens een stuk minder aantrekkelijk uit. Voor de meeste werkenden leidt het partnerverlof tot een inkomensverlies van 20 procent, maar de mensen met de laagste inkomens gaan er 30 procent op achteruit, becijfert NRC.

Tot een jaar geleden hadden partners recht op vijf dagen verlof, maar sinds een jaar kunnen zij vijf weken 'aanvullend partnerverlof' opnemen. De partner krijgt via het UWV dan 70 procent van het loon doorbetaald.

De werkgever kan dat aanvullen tot honderd procent, maar in de meeste gevallen gebeurt dat niet. Sommige werkgevers ontmoedigen zelfs het opnemen van de verlofregeling.

Gevolgen op het inkomen

NRC becijferde wat de verlofregeling voor gevolgen heeft op het inkomen. Voor de meeste werkenden geldt een netto-inkomensverlies van 20 procent, maar mensen met de laagste inkomens gaan er rond 30 procent op achteruit gaan. Rond het minimumloon (1701 euro per maand) is dit nadeel het grootst. De krant baseert dit op online rekenhulpen en financieel deskundigen.

Het nadeel komt door de zogenoemde arbeidskorting. Dat belastingvoordeel zakt bij minimuminkomens harder dan bij middeninkomens. En daardoor daalt het bruto-inkomen weer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom langer partnerverlof zo belangrijk is voor moeders, vaders én kinderen

Demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zegt in een reactie tegen RTL Nieuws dat dit probleem bekend is. "Daar staat wel tegenover dat de mensen met de laagste inkomens weer gebruik kunnen maken van grotere toeslagen, zoals bijvoorbeeld een hoger kindgebonden budget."

Koolmees is dan ook niet van plan om de verlofregeling aan te gaan passen of te repareren. "Het is een beetje een technisch verhaal, maar als je iets wilt aanpassen of repareren dan moet je dat via de belastingen regelen."

Rolverdeling

Sinds het begin van de regeling op 1 juli vorig jaar zijn er 68.374 aanvragen gedaan voor betaald partnerverlof. Dat zijn er duizenden minder dan vooraf werd verwacht. De regeling moet helpen om de traditionele rolverdeling tussen vrouw en man bij de zorg voor kinderen te doorbreken.

Bekijk ook: ouders over de invoering van het partnerverlof

Vlak voor de invoering van het aanvullend partnerverlof sprak RTL Nieuws met ouders. Sommigen probeerden de geboorte van hun kind uit te stellen zodat ze gebruik konden maken van de regeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore