Willem Groeneveld

Arrestaties vanwege gooien brandbom in huis Groningse journalist

20 augustus 2021 11:22 Aangepast: 20 augustus 2021 11:41
De politie verspreidde beelden van de brandstichting.

De politie heeft twee verdachten gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze in Groningen één of enkele molotovcocktails in en tegen het huis van journalist Willem Groeneveld hebben gegooid. 

De verdachten zijn mannen van 32 en 31 jaar. De politie kwam hen op het spoor door rechercheonderzoek en tips die binnenkwamen na het delen van videobeelden. De twee worden verdacht van brandstichting en poging tot moord.

De politie kreeg gisterennacht rond 02.45 uur een melding binnen dat bij de journalist van het Groningse stadsblog Sikkom brandbommen door het raam van de voordeur van de bovenwoning waren gegooid.

Brand in huis

Er ontstond brand in het huis, maar Groeneveld en zijn partner wisten het vuur zelf te doven. Ze bleven ongedeerd. Ook voor de woning werd brandbaar materiaal aangetroffen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Molotovcocktail bij Groningse journalist naar binnen gegooid

De politie deelde later op de dag de videobeelden waarop twee mannen herkenbaar zijn die de brandende projectielen hebben gegooid. Dat deed de politie naar eigen zeggen omdat ze het incident als 'zeer ernstig' aanmerkte, zei een woordvoerder.

Over zijn schouder kijken

Over de aanleiding van het incident wilde de politie nog niet speculeren. "Ongeacht het motief staat vast dat journalisten in alle vrijheid hun werk moeten kunnen doen."

Vorige week zei Groeneveld in een interview met Villamedia, een website over journalistiek, dat hij vaker over zijn schouder kijkt als hij door de stad loopt. Hij kreeg al eerder te maken met intimidaties en bedreigingen en zijn ruiten werden al eens ingegooid. Dat zou te maken hebben met publicaties van zijn hand. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore