Ga naar de inhoud
Kritiek van acteurs

Geen apart Gouden Kalf meer voor man en vrouw, niet iedereen is enthousiast

Gouden Kalf-uitreiking in 2020

Het vernieuwen van de uitreiking van de Gouden Kalveren wordt niet door iedereen toegejuicht. Al bij de komende uitreiking wordt er nog maar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Per prijs komen er vijf nominaties. Het onderscheid tussen mannen en vrouwen verdwijnt dus.   

De directeur van het Nederlands Film Festival (NFF), Silvia van der Heiden, licht toe waarom ervoor gekozen is om geen aparte prijzen meer te doen voor mannen en vrouwen: "Wereldwijd speelt al jaren de discussie over genderinclusiviteit en deze is ook binnen de nationale en internationale film- en beeldsector urgent. Het NFF beweegt mee met de tijdgeest en heeft ervoor gekozen om, zoals bij de andere Gouden Kalveren al decennia het geval is, het onderscheid tussen man en vrouw bij de acteerprijzen op te heffen."

Eerste stap naar meer inclusiviteit

Manoushka Zeegelaar Breeveld van ACT Acteursbelangen noemt de nieuwe verdeling van de filmprijzen 'een belangrijke schakel' in de hoop op een bredere representatie van acteurs. "Deze nieuwe indeling is een eerste stap op weg naar meer inclusiviteit en diversiteit."

Maar er is ook kritiek op de verandering. Zo wordt door sommige acteurs benadrukt dat er te weinig sterke vrouwenrollen zijn, waardoor actrices wellicht minder belicht worden. Actrice Katja Herbers twittert: "Wie wordt hiermee geholpen? In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert."

Ze krijgt bijval van andere acteurs. "Prijzen voor acteurs en actrices gehalveerd, tel uit je winst", schrijft iemand.

Geen
Lees ook:
Geen 'vader' maar 'ouder': gemeente Amsterdam stimuleert genderneutrale taal

Benny Stroet van Favor Talents Management begrijpt de kritiek wel, maar volgens hem is het ook aan de makers van films om sterkere rollen voor vrouwen te ontwikkelen. "Over het algemeen vind ik het goed om minder in klassieke genderrollen te vervallen en daar kan een prijs bij helpen. Je ziet al dat er naast het kleurvrij casten, een begin is gemaakt met het gendervrij casten. Het is een beginpunt om minder in man-vrouw termen denken."

Televizierring 

Stroet wijst ook op de Televizierring. "Daar is de acteurscategorie al twee jaar samengevoegd en waren in 2019 alle drie genomineerden vrouw en in 2020 twee van de drie." 

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 24 september tot en met 2 oktober. De uitreiking van de Gouden Kalveren is op 1 oktober in Utrecht.

Bekijk ook: Casper (15) is transgender en klaar met hokjesdenken

01:46
Bron: RTL Nieuws