Europese kaart

Vier provincies op coronakaart van rood naar oranje, risico in Duitsland stijgt

19 augustus 2021 13:23 Aangepast: 19 augustus 2021 13:25
Beeld © dpa Picture-Alliance

In Nederland gaat het alarmniveau op de coronakaart van Europa een stapje omlaag. Maar in Duitsland neemt het aantal coronagevallen snel toe, meldt het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De provincies Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland gaan van rood naar oranje. Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland blijven op oranje staan. Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg staan ook de komende week op rood.

De situatie in Duitsland is momenteel minder goed, als het gaat om de coronabesmettingen. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst, gaat van oranje naar rood op de coronakaart. Dat geldt ook voor Berlijn, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Saarland. De rest van het land gaat van groen naar oranje.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC. De dienst kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. De kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Afgelopen week waren er in Nederland gemiddeld 2461positieve tests per dag. Het aantal besmettingen daalt niet meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ziet het komende schooljaar eruit: volle klassen, maar met beperkingen

De laatste keer dat de kaart voor Nederland er zo gunstig uitzag, was begin juli. Toen waren vier provincies groen en de rest van het land oranje. De week erna ging het hele land naar rood, en Groningen zelfs naar donkerrood, door het begin van de vierde golf.

Frankrijk rood

Heel Frankrijk is sinds vandaag rood. Vorige week kleurde één regio nog oranje, maar ook daar neemt het aantal positieve tests toe. De situatie is het ergst aan de Middellandse Zee. In België ging Wallonië van oranje naar rood.

De situatie verbetert juist iets in Spanje. Regio's als Catalonië, Valencia en Madrid zijn van donkerrood naar rood gezakt. In Italië is de situatie onveranderd, met regio's als Toscane en Sardinië die op rood blijven staan.

Bekijk ook: Coronapas ingevoerd in Frankrijk

Iedereen die in Frankrijk uit eten wil, naar een ziekenhuis gaat of de trein neemt moet verplicht een coronapas laten zien.

Een reis naar Frankrijk of Duitsland?

Nederland is voor Duitsland geen coronarisicogebied. Wanneer je de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland was, dan hoef je je niet vóór vertrek te registreren en hoef je bij aankomst ook niet in thuisquarantaine. Je moet wel een coronabewijs in Duitsland kunnen overleggen. Dit kan een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest zijn. Dat geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Voor je terugreis naar Nederland hoef je geen coronabewijs te laten zien, en hoef je niet in quarantaine. Het ministerie van Volksgezondheid doet een dringend advies om bij thuiskomst een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent.

Lees alle details over reizen naar Duitsland hier

Voor Frankrijk geldt: je kunt met een coronabewijs, je QR-code in de CoronaCheck app of het gele boekje, Frankrijk in. Dit kan een vaccinatie-, herstelbewijs of een negatief testresultaat van een PCR- of antigeensneltest zijn. Dat geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder. 

Ook voor de terugreis naar Nederland moet je een coronabewijs kunnen laten zien, dus ook een negatief testbewijs hebben. Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.

Lees alle details over reizen naar Frankrijk hier

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer steunt eigen bijdrage bij coronatoegangstest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore