Al langere tijd wordt hij bedreigd en geïntimideerd: journalist Willem Groeneveld van de Groningse lokale nieuwssite Sikkom. Afgelopen nacht werden één of meerdere molotovcocktails bij zijn huis naar binnen gegooid. De politie neemt de zaak hoog op.
Rond 2.45 uur werden Groeneveld en zijn partner wakker van glasgerinkel. Door een ruit in de voordeur werd iets naar binnen gegooid en er ontstond brand. "Gelukkig lukte het hen om het brandende materiaal te blussen en naar buiten te gooien", meldt de politie in een persbericht. Ook voor de woning werd later door agenten brandbaar materiaal aangetroffen.
Het journalistiek platform van Groeneveld maakt onderdeel uit van NDC Mediagroep. Hij stelt als journalist al enkele jaren praktijken van woningverhuurders aan de kaak, die het niet zo nauw nemen met de regels.
Adresgegevens gedeeld
De politie doet verder onderzoek en wil nog niet speculeren over de aanleiding. "Dit soort incidenten nemen we erg serieus", zegt een woordvoerder.
Volgens Dagblad van het Noorden werden eerder adresgegevens van Groeneveld op internet gedeeld.

Vorige week zei Groeneveld in een interview met Villamedia, een website over journalistiek, dat hij vaker over zijn schouder kijkt als hij door de stad loopt. Hij kreeg al eerder te maken met intimidaties en bedreigingen en zijn ruiten werden in 2019 al eens ingegooid met stenen. Dat zou te maken hebben met publicaties van zijn hand.
Het is niet duidelijk of het incident van afgelopen nacht hiermee samenhangt.
30 fietsen
Afgelopen zomer kreeg Groeneveld nog te maken met intimidatie: een vastgoedondernemer zette 30 fietsen voor zijn huis. Dat deed hij omdat hij boos was dat Groeneveld een artikel had geschreven over het weghalen van die fietsen bij zijn bedrijf, omdat ze 'in de weg stonden'. Maar ze stonden op openbaar terrein.
In de Groningse gemeenteraad zijn eerder vragen gesteld over de intimidaties aan het adres van Groeneveld. Politieke partijen wilden weten welke maatregelen er getroffen konden worden om de persvrijheid te beschermen.
NVJ: 'Somber jaar voor de journalistiek'
Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt dit 'weer een aanslag op de Nederlandse journalistiek'.
"Na de moordaanslag op Peter R. de Vries is dit de tweede aanslag in korte tijd op een Nederlandse journalist", stelt Bruning. "Dit is een heel somber jaar voor de journalistiek. Deze aanslag op Willem met een brandbom had heel anders kunnen aflopen."
De NVJ-voorman beklemtoont dat Groeneveld eerder te maken heeft gehad met ernstige bedreigingen. "Het is van cruciaal belang dat Willem zich nu beschermd voelt en dat de politie alles in het werk stelt om de laffe daders van deze aanslag snel op te sporen en te vervolgen. Het moet duidelijk zijn dat dit niet wordt getolereerd in Nederland."
Bruning denkt dat het onderwerp, zeker na de moordaanslag op Peter R. de Vries, wel op de agenda staat van de landelijke politiek. "Maar deze nieuwe aanslag bewijst wel dat alles wat we op dit moment doen nog niet genoeg is. Ik hoop dat Den Haag daar heel goed van doordrongen is. Journalisten horen zich niet bedreigd te voelen en moeten zonder angst hun werk kunnen doen."