Ga naar de inhoud
Mobiele bendes

Horlogedieven opgepakt die met 'voetbaltruc' peperdure klokjes roofden

Archieffoto

In Amsterdam zijn vier horlogedieven gearresteerd die de afgelopen maanden op straat mensen met een truc van hun klokjes hebben beroofd. De horloges die ze buitmaakten hebben een waarde van enkele honderden tot zelfs tienduizenden euro's.

Volgens de politie kwamen de gespecialiseerde dieven in beeld nadat er sinds maart aangiften waren binnengekomen. De werkwijzen en signalementen van de daders bleken overeen te komen.

Voetbaltruc

Slachtoffers werden op straat aangesproken, waarna hun horloges even later verdwenen bleken te zijn. De politie zegt dat de vier een zogenoemde 'voetbaltruc' gebruikten, waarbij zakkenrollers op straat contact legden en het slachtoffer afleidden door om een vuurtje of naar de weg te vragen.

"Als je daarop ingaat, schudt of pakt de dief je hand, en plaatst zijn benen tussen jouw benen. Tegelijkertijd steelt de zakkenroller jouw persoonlijke goederen. Doordat je bovenlichaam uit balans is en de verdachte met zijn benen tussen jouw benen beweegt, heb je vaak niet door dat je gerold wordt", licht de politie de methode toe.

Celstraffen
Lees meer
Celstraffen tot vijf jaar voor daders Rolexbende

Rondtrekkende bendes

Dankzij bewakingsbeelden en opnamen met een mobiele telefoon kon de identiteit van de verdachten worden achterhaald. Het gaat om vier mannen in de leeftijd van 22 tot en met 27 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij behoren mogelijk tot het zogenoemde mobiele banditisme, rondtrekkende bendes die delicten als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken of diefstallen plegen.

De vier verdachten zitten in beperkingen, wat inhoudt dat zij buiten hun advocaat niemand mogen zien of spreken.

Zakkenrollers
Lees meer
Zakkenrollers stelen 1500 euro van man die in elkaar zakt