Ga naar de inhoud
Motie Kamer

Kabinet: toch ook makkelijker asiel voor Afghaanse helpers

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (links) en minister Kaag. Beeld © ANP

Het kabinet wil asielaanvragen van Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt toch op vergelijkbare wijze behandelen als die van Afghaanse tolken. Deze helpers kunnen dan makkelijker asiel in Nederland krijgen. Dat liet het kabinet gisteravond laat aan de Tweede Kamer weten.

Het gaat dan om "die personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland". Die worden "op voet van gelijkheid met de tolken behandeld, indien ze na evacuatie in Nederland asiel aanvragen".

Helpers in gevaar

In de Tweede Kamer werd dinsdag en gisteren fel gedebatteerd over de kwestie. Afghanen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt lopen gevaar nu de taliban het land hebben veroverd. Ze zouden daarom, net als de tolken, als "systematisch vervolgde groep" moeten worden gezien als ze in Nederland asiel aanvragen, zo luidde de oproep van de Kamer middels een motie.

Vlucht
Lees ook:
Vlucht uit Kabul met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde daar in eerste instantie niet in meegaan. Het kabinet stond erop asielaanvragen van mensen uit de groep individueel te beoordelen, maar lijkt nu dus toch overstag te gaan. Wel moet het dus gaan om "personen die langdurig ingehuurd waren door Nederland of een contract hadden met Nederland".

'Heel vals'

De betrokken bewindslieden zeggen verder "uiteraard een maximale inspanning" te zullen verrichten om de groepen mee te nemen op de evacuatievluchten vanuit Afghanistan. Die vluchten kunnen doorgaan zolang Amerikaanse veiligheidstroepen de veiligheid kunnen garanderen.

In de brief aan de Kamer schrijven ministers Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol dat de evacuaties bedoeld zijn voor "acute en schrijnende gevallen". SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat opmerkelijk. Daarmee wordt de Kamer "met een kluitje in het riet gestuurd", vindt ze, en wordt ook de motie niet uitgevoerd. "In deze situatie van oorlog, van acute nood, is dat heel vals."

Bekijk ook: Demonstratie tegen taliban met geweld beëindigd

01:03
De demonstranten protesteerden in de stad Jalalabad tegen het hijsen van de vlag van de terreurgroep.