Ga naar de inhoud
Stijging 9 procent

'Totale omzet bouw flink omhoog, maar niet in weg- en waterbouw'

Bouwvakkers aan het werk. Beeld © ANP

De bouw heeft in het tweede kwartaal een stuk meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De negatieve effecten van de coronacrisis lijken nauwelijks nog een rol te spelen op de opbrengsten in de sector, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De grond-, water- en wegenbouw droegen niet bij aan de hogere omzet, daar daalde de omzet juist. Volgens kenners vanwege het overheidsbeleid.

Voor de hele bouwsector lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. De meetperiode telde wel een werkdag meer dan vorig jaar. Kleine bedrijven waar niet meer dan tien personen werkzaam zijn profiteerden volgens het statistiekbureau het meest. Bij die ondernemingen groeide de omzet met 14 procent.

'Bommetje vol'

"Over het werkaanbod hebben we niet te klagen", zegt directeur Rob de Groot van keurmerk BouwGarant, waarbij 1300 bouwbedrijven en aannemers zijn aangesloten. Volgens hem zit iedereen "bommetje vol" en is de vraag naar nieuwbouw en verbouw "immens". Een bouwproject wordt de laatste tijd steeds duurder doordat de prijzen van grondstoffen stijgen. 

Hardnekkig
Lees ook:
Hardnekkig tekort aan bouwmaterialen zoals hout en staal: 'Dit is niet zomaar voorbij'

De omzet in de grond-, water- en wegenbouw (gww) daalde met 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De opbrengsten in die sector nemen al drie kwartalen op rij af ten opzichte van vorig jaar. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland is de terugval aan omzet in deze sector te wijten aan mankerend beleid van de overheid.

"Er is structureel onvoldoende geld om onze infrastructuur betrouwbaar, toekomstbestendig en veilig te houden", zegt een woordvoerder. Bouwend Nederland roept een nieuw kabinet op "om de woningbouw en de energietransitie te versnellen, te investeren in infrastructuur en eindelijk met een structurele oplossing te komen voor het stikstofprobleem".

Vergunningen nieuwbouw

In totaal werd in het tweede kwartaal voor bijna 19.000 nieuwbouwwoningen een vergunning verleend. Dat aantal stijgt al zes kwartalen op rij. De afgegeven vergunningen zijn een belangrijke graadmeter voor de te bouwen woningen in de nabije toekomst. De gemiddelde doorlooptijd ligt daarbij op twee jaar.

Het aantal faillissementen in de bouw nam in het tweede kwartaal af tot 75, tegen 114 een jaar eerder. Het aantal faillissementen in de bouw daalt al een jaar.

20
Lees ook:
20 miljard van landelijke overheid nodig voor grootschalige woningbouw
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.