Ga naar de inhoud
Na machtovername taliban

Luchtbrug met Kabul: zo haalt Nederland mensen uit Afghanistan

Het NAVO-toestel is geland in Tiblisi. Beeld © AP

Het terughalen van mensen uit Afghanistan naar Nederland gaat moeizaam. Dat heeft met onder meer de situatie op de grond te maken en wat de taliban toelaten. Maar het heeft ook te maken met wat Nederland voor elkaar krijgt. We zetten op een rijtje wat Nederland op dit moment doet om mensen daar weg te halen.

Twee C17-toestellen

Voor het terughalen van onder meer Nederlanders zijn twee C17-transportvliegtuigen van de NAVO beschikbaar. Daar kan Nederland net als andere landen gebruik van kan maken. Eén van de toestellen vliegt op en neer tussen Kabul en de Georgische hoofdstad Tbilisi. Dat toestel blijft ook komende tijd vluchten uitvoeren op deze route om mensen te evacueren.

Het andere C17-toestel vervoert mensen die zijn geëvacueerd uit Kabul, vanuit Tbilisi verder naar de landen van herkomst.

Transportvliegtuig
Lees ook:
Transportvliegtuig zonder Nederlanders vertrokken uit Kabul

Nederlandse militairen

Ook is er gisteren een DC10 vanaf Eindhoven vertrokken met daarin het consulaire noodteam. In dat toestel zitten ook 62 militairen, die voor de veiligheid moeten zorgen. Dat toestel is inmiddels aangekomen in een veilig land in de regio, waar het ministerie van Defensie de naam niet van bekendmaakt.

Vanuit dat land wordt er verder gevlogen met twee C130-transportvliegtuigen (ook Hercules-vliegtuigen genoemd). Die twee zijn uit Eindhoven naar de regio gestuurd en zullen de luchtbrug onderhouden tussen Kabul en het veilige land. Hoe vaak ze heen en weer kunnen vliegen hangt af van de omstandigheden in Kabul. 

In een C130 is plek voor zestig tot zeventig mensen. Dat kunnen Nederlanders zijn, maar het kan ook zijn dat Nederland mensen meeneemt voor andere landen. De DC10 kan daarna worden ingezet om geëvacueerden vanuit het veilige land terug te vervoeren naar Nederland.

Kazerne voor opvang Afghanen

Als er Afghanen, zoals tolken, terugvliegen naar Nederland, dan worden zij opgevangen op een kazerne die voor hen is vrijgemaakt. Het gaat om de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse Azizullah stond klaar voor evacuatie, maar het vliegtuig vertrok zonder hem

Eigen beveiliging regelen

De 62 Nederlandse militairen die samen met het consulaire team naar Kabul vliegen, zijn noodzakelijk omdat de Amerikanen als voorwaarde voor gebruik van het vliegveld eisen dat elk land ook zijn eigen beveiliging meeneemt. Ze moeten dus toezien op de beveiliging van Nederlandse toestellen die daar landen.

Die beveiliging is noodzakelijk omdat het erg chaotisch is op het vliegveld van Kabul. Daarnaast is de luchthaven erg klein, waardoor een vliegtuig maar kort kan blijven staan. Het vliegveld van Kabul heeft één landingsbaan en nauwelijks plek om vliegtuigen te parkeren, terwijl veel landen vliegtuigen sturen om zo snel mogelijk mensen te evacueren. Passagiers hebben door de gespannen situatie door de chaos niet veel meer dan een half uur om aan boord te gaan.

Naast de beveiliging van de Nederlandse vliegtuigen worden de Nederlandse militairen ook ingezet om de diplomatieke missie te beveiligen.

Bekijk ook: De val en wederopstanding van de taliban: 'Weer terug bij af'

03:09
Met de verovering van Kabul zijn de taliban weer aan de macht in Afghanistan. In 2001 viel het talibanregime, maar nu, na het vertrek van de Amerikaanse militairen, heeft de extremistische beweging de macht weer overgenomen