Streetfishing

Protest tegen WK vissen in Utrecht: 'Niet van deze tijd om dieren te laten lijden voor plezier'

18 augustus 2021 18:05 Aangepast: 19 augustus 2021 07:44
Het NK streetfishing was in 2017 in Amsterdam. Beeld © ANP

Het moet een mooi evenement worden, 'waar ook de gemeente en omstanders heel blij van worden'. Het WK streetfishing in Utrecht. Maar nog voordat de vergunningsaanvraag is beoordeeld, is er van verschillende partijen kritiek. "Het is niet van deze tijd om dieren te laten lijden voor ons plezier", zegt dierenrechtenorganisatie Bite Back.

Bite Back heeft protest tegen het evenement aangetekend bij de gemeente Utrecht. In een brief schrijft de organisatie onder andere dat vissen dierenmishandeling is. Ze lijden volgens de organisatie veel pijn, en zelfs als de vissen het overleven en weer in het water worden gegooid, gaan er volgens Bite Back een hoop alsnog dood door hun verwondingen of stress.

Zeven dagen

Daarnaast tast massaal vissen volgens Bite Back de biotoop aan, de leefomgeving van verschillende plant- en diersoorten. 

Het evenement moet zeven dagen duren, waarvan vijf proefdagen en twee wedstrijddagen. Er worden honderd deelnemers verwacht.

Verder schrijft Bite Back dat 'een slechte omgang met de natuur valideert', inwoners van Utrecht ongevraagd confronteert met dierenleed en slechte promotie is voor de gemeente Utrecht.

Visdeurbel

"Het is ook tegenstrijdig met de visdeurbel, waar de gemeente zo enthousiast over was", zegt woordvoerder Alex Romijn. Met die 'deurbel' konden mensen een seintje geven aan de sluiswachter als ze via een webcam zagen dat er een vis door de sluis wilde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrechtse visdeurbel groot succes: 32 duizend keer gebruikt

Eerder uitte ook de Partij voor de Dieren in Utrecht al grote bezwaren tegen het WK streetfishing. Die bezwaren komen overeen met die van Bite Back: vissen is 'barbaars' en het evenement bestaat uit én promoot dierenleed. Ook wijst de partij erop dat de gemeente Utrecht in beleidsstukken schrijft dat vissen met een hengel veel pijn en stress veroorzaakt bij vissen, en dat de sport daarom in de stad niet gestimuleerd wordt.

Pijn vaststellen moeilijk

Hoeveel leed de sport vissen berokkent, is moeilijk te zeggen, zegt professor Aquacultuur en Visserij aan Wageningen Universiteit Geert Wiegertjes. Uit onderzoek is gebleken dat vissen soortgelijke stofjes aanmaken als mensen bij pijn, dus daaruit zou je kunnen opmaken dat ze ook pijn kunnen lijden. Maar waar pijn bij mensen wordt vastgesteld door ernaar te vragen, is dat bij vissen uiteraard niet mogelijk.

"Je kunt je dus afvragen of we ooit een exact antwoord krijgen op die vraag, en je moet ook voorzichtig zijn met het projecteren van menselijke gevoelens op dieren. Maar voor een vis lijkt mij gevangen worden zeker niet prettig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slimme vislift helpt vissen langs stuwen: 'Ze kunnen er zelf niet overheen'

Wiegertjes ziet wel een groot verschil tussen sportvissers en 'de jongen op de hoek' die zijn hengel uitgooit. "Sportvissers vangen vissen op een manier waardoor de kans groter is dat het dier het overleeft. Vaak gebruiken ze bijvoorbeeld geen weerhaakje, dat ervoor moet zorgen dat de vis niet van de haak glijdt."

Sneller ophalen

"Daarnaast laten amateurvissers een vis vaak te lang dobberen aan de haak. Ervaren sportvissers halen hem sneller op, waardoor de haak vaak alleen in de lip zit en geen schade veroorzaakt in de rest van de vis."

Dat het visevenement een aanslag is op de diversiteit, betwijfelt hij. "Een biotoop wordt door meerdere factoren beïnvloed en kan vaak wel tegen een stootje, die verander je niet zo snel."

Bewustwording

De gemeente Utrecht kan nog niet reageren. Ook Sportvisserij Nederland, dat het evenement organiseert, wil er weinig over zeggen zolang de organisatie nog niet weet of de vergunningsaanvraag is goedgekeurd. "Maar je zult begrijpen dat wij hier duidelijk een heel andere mening over hebben dan de bezwaarmakers. En we denken dat een groot deel van maatschappij het met ons eens is."

Bite Back hoopt dat de aangedragen argumenten genoeg zijn om het evenement te weigeren. "Zo niet, dan zullen we daarna nogmaals bezwaar aantekenen", zegt Romijn.

"En mocht dat bezwaar niet het gewenste effect hebben, dan hoop ik in elk geval dat het bijdraagt aan bewustwording. Ik heb vroeger zelf ook gevist, toen dacht ik niet na over dat de dieren daar pijn of stress van konden hebben. Dat werd mij ook niet verteld. Als we mensen dat door ons bezwaar in kunnen laten zien, dan is dat al iets."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore