Geen daling meer

RIVM maakt zich zorgen over corona in de herfst: 'Cijfers dalen niet'

18 augustus 2021 12:01 Aangepast: 18 augustus 2021 12:11
Jaap van Dissel tijdens de technische briefing aan de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet of nauwelijks meer. Met het einde van de zomer in zicht is dat ongewenst, want juist in de herfst gaat het coronavirus rond. "De circulatie van het virus stabiliseert en blijft aanzienlijk", zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Van Dissel heeft de Tweede Kamer vanochtend opnieuw bijgepraat over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in Nederland. "Het seizoenseffect op het reproductiegetal is 10 tot 15 procent. Dat gaat zich tegen ons keren", aldus Van Dissel, die ook voorzitter is van het Outbreak Management Team.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heel lichte daling van aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames

De astronomische herfst begint op 22 september. Een paar dagen eerder wil het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelen. Dat kan, aldus Van Dissel. "In de komende tijd bouwt een groep immuniteit op en laten andere mensen zich hopelijk alsnog vaccineren. Dat helpt om het virus onder controle te hebben en te houden."

Uitbraak onder niet-gevaccineerden

Volgens de RIVM-baas zijn er nu in feite twee uitbraken aan de gang in Nederland: een onder gevaccineerden en een onder mensen die niet gevaccineerd zijn. "De belangrijkste verspreiding is onder de groep die niet immuun is. Voor een deel loopt dat over naar de groep die wel immuun is."

Van de mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, is bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd. Zo'n 15 procent van de opgenomen coronapatiënten is volledig gevaccineerd. Bij een deel werkt het vaccin niet goed door problemen met hun afweersysteem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepelen in september en november? 'Niemand kan zo ver vooruitkijken'

Het RIVM verwacht dat in de komende tijd zo'n 16.000 tot 22.000 coronapatiënten nog in het ziekenhuis zullen belanden, van wie 2200 tot 3400 op de intensive care. Dit zullen volgens Van Dissel vooral niet-gevaccineerden zijn. "Maar komt het in een maand of strekt het zich uit over twee jaar? Dat kunnen we niet voorspellen, de modellering is te complex."

'Doe een zelftest'

Van Dissel roept mensen op om zelftesten te gebruiken. Als die zelftest positief is, wordt dit in negen van de tien gevallen bevestigd in de teststraat van de GGD. Inmiddels gaat het bij de helft van alle nieuwe gevallen om mensen die eerst een zelftest hadden gedaan, daarbij zagen dat ze positief waren en vervolgens naar een testlocatie gingen om zekerheid te krijgen.

Bekijk ook: Zwanger, corona en op de ic: 'Ik was bang dat ik dood zou gaan'

Zwangere vrouwen die zich nog niet hebben laten vaccineren, moeten alsnog zo snel mogelijk een coronaprik halen. Die oproep doen artsen van drie grote academische ziekenhuizen in ons land. Hava kan meepraten over de ernst van de ziekte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore