Duizenden slaapplekken

Woede om camping bij Formule 1 in Zandvoort: 'Hemeltergend dat dit wél mag'

18 augustus 2021 12:30 Aangepast: 18 augustus 2021 16:38
Foto ter illustratie Beeld © ANP

Kamerleden, festivalorganisatoren en anderen uit de evenementensector zijn stomverbaasd dat er pal naast het Formule 1-terrein in Zandvoort een camping verrijst met duizenden slaapplekken. Dit mag wel, terwijl het kabinet een streep zette door meerdaagse festivals met overnachting. "Getover met woorden, hemeltergend", klinkt de kritiek vanuit de evenementensector.

'Een slaapplek waar iedereen jaloers op is. Een unieke locatie, pal naast het circuit.' Op de site van de Dutch Grand Prix wordt de tijdelijke camping pal naast het circuit van Zandvoort met wervende zinnen aangeprezen. Vanaf 295 euro per persoon kunnen parcoursbezoekers een tent huren. Er worden ook tenten aangeboden voor meerdere nachten.

Hemeltergend

Op sociale media regent het boze en verontwaardigde reacties. Want: hoezo mag dit wel? Meerdaagse campingfestivals zoals Lowlands werden immers door het kabinet afgelast.

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg heeft er dan ook geen goed woord voor over. 'Hemeltergend'', noemt de Lowlands-directeur het. "Dit is meten met twee maten. Het ruikt naar corruptie." 

Het circuit van Zandvoort. Het circuit van Zandvoort.

Snappen de ophef

We begrijpen de ophef, zegt woordvoerder Simon Keizer van de Dutch Grand Prix, de organisatie die de gp in Zandvoort organiseert, tegen RTL Nieuws. "Ik snap ook dat die wervende tekst over de camping op de site in het verkeerde keelgat schiet. Maar er is een aparte vergunning afgegeven voor deze camping. De camping valt onder een eigen vergunning en dus niet onder die van de grand prix."

Maar de camping is wel speciaal voor het race-evenement opgezet en ligt pal aan het parcours. "Toch is het een reguliere camping. Het terrein biedt slaapplaatsen, net zoals alle andere campings in Nederland. Voor de grand prix moet je een apart ticket kopen."

Uit navraag blijkt echter dat er ook combinatie-tickets beschikbaar zijn: voor zowel camping als de F1-race.

De camping ligt pal naast het circuit. Bron: Dutch Grand Prix. De camping ligt pal naast het circuit. Bron: Dutch Grand Prix.

Geen dj's

Een groot deel van de camping is volgens de woordvoerder bedoeld voor crew. Keizer: "Een kleiner deel is voor bezoekers. Ieder persoon heeft 7,5 vierkante meter voor zichzelf. Er gelden op de camping ook duidelijke coronaregels. De dj's en festiviteiten die gepland stonden, zijn afgeschaft."

Uit de vergunningsaanvraag blijkt dat de camping plek biedt aan 2.900 racefans en 1.900 crewleden.

Een tent die gehuurd kan worden naast het parcours van de F1. Een tent die gehuurd kan worden naast het parcours van de F1.

Verkochte tickets

Een woordvoerder van de Dutch Grand Prix laat weten dat er tot nu toe 1078 racefans een plek op de camping geboekt hebben. In totaal is er op basis van de verleende vergunning ruimte voor 4800 mensen. Een deel daarvan is voor crewleden. De verhouding tussen racefans en crewleden kan de organisatie zelf invullen. 

Gemeente Zandvoort

De gemeente Zandvoort heeft de vergunning afgegeven. Walter Sans van de gemeente zegt in een reactie: "Normaal is dit een sportterrein maar een slimme ondernemer wil dit terrein nu tijdelijk omdopen tot camping. Dat mag, omdat het een camping is vergelijkbaar met alle andere campings in Zandvoort." En, zo vervolgt de gemeentewoordvoerder: "De camping staat bovendien buiten het evenemententerrein."

Uit navraag blijkt dat die slimme ondernemer DGP Race BV is, de organisatie die ook achter de Dutch Grand Prix zit. 

Getover met woorden

Lowlandsdirecteur Van Eerdenburg noemt het 'getover met woorden'. "De camping van Lowlands staat ook niet op het festivalterrein. Ik heb er gewoon geen woorden voor."

Hij krijgt bijval van Kamerleden, onder wie PvdA-Kamerlid Attje Kuiken: "Ik vind het nogal absurd." Lisa Westerveld (GroenLinks) laat weten duidelijkheid te willen hebben. Ze gaat er tijdens het coronadebat vanmiddag een vraag over stellen. Ook de lokale GroenLinks-fractie wil van het collegebestuur van de gemeente Zandvoort opheldering en heeft vragen gesteld aan het college.

Bekijk ook: Genieten: Verstappen maakt kabaal op Circuit Zandvoort

Genieten: Verstappen maakt kabaal op Circuit Zandvoort

'Geen verkapt festival' 

De burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, laat in een reactie aan het RTL Nieuws weten dat de grand prix geen verkapt festival wordt. "Het is een camping zoals we er zovelen hebben in Zandvoort. De camping is alleen bedoeld om te slapen." Hij begrijpt de ophef, maar zegt dat het gevolg is van keuzes die in Den Haag worden gemaakt. "Wij zijn in Zandvoort in ieder geval heel blij dat we in beperkte setting door kunnen gaan met organiseren van de Formule 1."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore