Collectieve inzet

Eerste Nederlanders uit Afghanistan gehaald met evacuatievlucht

18 augustus 2021 11:11 Aangepast: 18 augustus 2021 11:30
Afghanen proberen het land uit te komen. Beeld © AFP

De eerste Nederlanders zijn uit de Afghaanse hoofdstad Kabul geëvacueerd, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Om hoeveel landgenoten het gaat, meldt zij niet, maar het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat zij vier Nederlanders hebben meegenomen. Afgelopen nacht heeft er een vlucht plaatsgevonden van Kabul naar Dubai.

"De eerste Nederlanders zijn op twee evacuatievluchten vertrokken uit Kabul en onderweg naar Nederland", twittert demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. "We werken met onze bondgenoten hard aan nieuwe vluchten om evacuaties in de komende tijd mogelijk te maken."

Kaag laat weten 'ontzettend opgelucht' te zijn en is blij dat de eerste Nederlanders 'eindelijk' in een vliegtuig zitten. "Maar het is maar een eerste stap, er moeten nog veel en veel meer mensen worden geëvacueerd." 

Collectieve inzet

De Franse minister van Buitenlandse Zaken noemt de operatie 'het gevolg van collectieve inzet'. "Onze diplomaten, militairen en politiemensen in Kabul zetten zich elk moment hard in voor de waarden van ons land", schrijft het ministerie in een persbericht.

Aan boord van het vliegtuig zaten 184 Afghanen, 25 Fransen, 4 Nederlanders, 2 Kenianen en 1 Ier. De meeste van hen zaten tot die tijd verscholen in de Franse ambassade in Kabul.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zijn de evacuaties vandaag weer hervat. Het Amerikaanse leger zegt al 3200 mensen te hebben opgehaald met dertien vluchten. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft verklaard dat de Britten er nu zo'n duizend mensen per dag ophalen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlucht uit Kabul met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol

Gisteren ging het mis toen Nederland probeerde om mensen te evacueren. Het transportvliegtuig dat in Kabul aankwam om namens Nederland, Noorwegen en Finland mensen op te halen, is zonder Nederlanders of Afghanen weer vertrokken. Aan boord van het grote transporttoestel C-17 zaten slechts 40 mensen.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag legde gisteravond in een verklaring uit hoe het mis kon gaan. "Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen. Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore