Loze beloftes

Actiegroep start petitie tegen Beter Leven-keurmerk: 'Consumenten misleid'

18 augustus 2021 09:44 Aangepast: 18 augustus 2021 09:48
Het Beter Leven keurmerk. Beeld © ANP

Actiegroep Ongehoord is een petitie gestart om het Beter Leven Keurmerk te stoppen. Volgens de groep zorgt dit keurmerk niet voor meer dierenwelzijn. In plaats daarvan worden consumenten volgens de groep misleid met loze beloftes, waarmee de verkoop van vlees stijgt.

"Het keurmerk komt niet de dieren, maar de dierindustrie ten goede, die het gebruikt om vertrouwen uit te stralen naar consumenten en hogere afzetprijzen te krijgen voor haar producten", schrijft de groep bij de petitie.

Eigen onderzoek

De groep baseert zich op een eigen onderzoek, waarbij de situatie in Beter Leven-bedrijven in kaart is gebracht. Volgens de actiegroep zijn er veel misstanden. "Beelden van Ongehoord tonen gestreste, zieke, gewonde en mishandelde dieren in Beter Leven-bedrijven met 1, 2 en 3 sterren", schrijft de groep hierover bij de petitie.

Het keurmerk is van de Dierenbescherming en is bedoeld om consumenten inzicht te geven in de situatie van dieren achter het product. "Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker de productie", schrijft het keurmerk hierover op haar website.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom gaat het in slachthuizen steeds weer mis? Maatregelen vaak onhaalbaar

Ongehoord heeft een open brief aan de Dierenbescherming geschreven, met daarin de oproep om te stoppen met het Beter Leven-keurmerk. Daarbij is een rapport bijgevoegd. Hierin wordt volgens de groep aangetoond dat het keurmerk niet heeft geleid tot diervriendelijke veehouderij, noch tot minder diergebruik."

Een woordvoerder van de Dierenbescherming kan zich hier niet in vinden. Volgens de zegsman draagt het keurmerk wel degelijk bij aan het welzijn van dieren. "Dat is gewoon objectief aantoonbaar." Daarom gaat de organisatie zeker niet op voorhand stoppen met het Beter Leven-keurmerk, stelt hij.

Bekijk ook: Undercovermedewerker filmt dierenleed slachthuis

Op schokkende beelden uit een slachthuis in het Gelderse Epe is te zien hoe het personeel losgaat met stokken en stroomapparaten op varkens en koeien. De beelden zijn gemaakt door iemand die er 20 dagen lang undercover werkte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore