Doodsoorzaken

Een op de acht sterfgevallen vorig jaar het gevolg van corona

18 augustus 2021 04:59 Aangepast: 18 augustus 2021 05:17
Een begraafplaats, ter illustratie. Beeld © ANP

Een op de acht mensen die vorig jaar in Nederland overleed, kwam om het leven als gevolg van een coronabesmetting. In totaal overleden er vorig jaar bijna 168.000 mensen in Nederland, 20.000 mensen overleden als gevolg van een coronabesmetting.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de meeste mensen vorig jaar aan kanker overleden. Zo'n 28 procent van alle sterfgevallen (47.000 mensen) was het gevolg van deze ziekte.

37.000 mensen overleden aan hart- en vaatziekten, 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit jaar al 162.000 doden: sinds Tweede Wereldoorlog niet zoveel oversterfte

Ouderen

In vergelijking met 2019 nam het aantal doden met 16.800 personen toe. In alle leeftijdsgroepen speelde het coronavirus daarin een rol. Onder ouderen nam het aantal sterfgevallen aan kanker, longziekten, ziekten van het zenuwstelsel, psychische stoornissen en hart- en vaatziekten af, maar er gingen veel ouderen dood aan een coronabesmetting.

Ziektes

Ook stierven met name 80-plussers met een chronische ziekte vroegtijdig door het coronavirus. Dat gebeurt volgens het CBS ook als er een fikse griepepidemie heeft geheerst.

De sterfte aan kanker en hart- en vaatziekten is vorig jaar weer iets gedaald. Dat is al sinds 2000 het geval. Sinds 2018 daalt ook het aantal mensen dat aan ziekten zoals Alzheimer en dementie overlijdt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBS: vorig jaar ruim 20.000 coronadoden in Nederland

Niet-natuurlijke doodsoorzaken

Daarentegen stijgt het aantal mensen dat sterft aan een niet-natuurlijke oorzaak zoals een ongeluk, moord, doodslag of zelfdoding. Overlijden door of na een valpartij komt volgens het CBS steeds vaker voor, vermoedelijk omdat mensen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Aantal zelfmoorden bleef gelijk

Het aantal zelfmoorden bleef vorig jaar gelijk. In 2020 maakten ruim 1800 Nederlanders een einde aan hun leven en dit aantal is vergelijkbaar met de jaren daarvoor.

Of de coronapandemie invloed gaat hebben op het aantal zelfmoorden, is volgens statistici niet duidelijk. De beslissing om over te gaan tot zelfdoding is volgens het CBS zelden te wijten aan één duidelijke oorzaak. "Daarom is het bijzonder moeilijk met kille statistieken recht te doen aan het persoonlijke leed dat achter iedere zelfdoding schuilgaat", schrijft het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorig jaar ruim honderd Nederlanders verdronken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore