Ga naar de inhoud
Moeilijke situatie

Sigrid Kaag over mislukte evacuatievlucht: 'Hopelijk is er snel verbetering'

Minister Sigrid Kaag vertelde gisteravond over de mislukte evacuatievlucht. Beeld © RTL Nieuws

Minister Sigrid Kaag vindt het 'vreselijk' dat het gisteren niet gelukt is om mensen uit Afghanistan te evacueren. Er was te weinig tijd en de Amerikanen lieten geen Afghanen toe op de luchthaven, legt de demissionaire minister van Buitenlandse Zaken uit.

Het transportvliegtuig dat gisteren in Kabul aankwam om namens Nederland, Noorwegen en Finland mensen op te halen, is zonder Nederlanders of Afghanen weer vertrokken. Aan boord van het grote transporttoestel C-17 zaten slechts 40 mensen.

Nederland
Lees ook:
Nederland moet nog zeker 300 mensen uit Afghanistan halen

RTL Nieuws sprak gisteren met de Nederlandse Azizullah, die hoopvol klaarstond voor evacuatie, maar het vliegtuig vertrok zonder hem. "Ik heb vier uur gewacht, voor een gesloten poort", vertelde hij. "De situatie hier is chaotisch. Er wordt geschoten om mensen uit elkaar te krijgen, maar niemand luistert."

'Ik vind het vreselijk'

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag legde gisteravond in een verklaring uit hoe het mis kon gaan. "Heel veel mensen waren er met hun gezinnen, met hun kinderen. Ze stonden daar aan de poorten van de luchthaven. Ik vind het vreselijk."

Bekijk de reactie van Kaag hier:

Sigrid Kaag over mislukte evacuatievlucht: 'Maar een half uur de tijd'

01:54
"Er was maar een half uur de tijd", vertelde Kaag over de situatie op het vliegveld van Kabul.

De minister zegt in overleg te zijn met de Amerikanen om te voorkomen dat zoiets opnieuw gebeurt. Ze zegt de kwestie vandaag ook te bespreken met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas.

Nederland is afhankelijk van de Amerikaanse krijgsmacht omdat die de luchthaven in handen hebben. De VS laten op het vliegveld vooralsnog geen Afghanen toe, waardoor bijvoorbeeld de tolken met hun gezinnen er niet in zouden kunnen. Toch konden gisteren ook Nederlanders niet aan boord van het toestel komen.

'Ons past bescheidenheid'

Kaag wil de manier waarop de Amerikanen het aanpakken op de luchthaven niet bekritiseren. "Het is heel moeilijk te raden vanuit Den Haag wat er op de luchthaven van Kabul moet gebeuren", zei ze.

"Ons past bescheidenheid. Maar wat we nu doen is op alle manieren druk uitoefenen, helderheid verkrijgen en ervoor zorgen dat iedereen die wij willen evacueren wordt geëvacueerd."

Bekijk ook: de val en wederopstanding van de taliban

03:09
Met de verovering van Kabul zijn de taliban weer aan de macht in Afghanistan. De taliban begon als studentenbeweging maar groeide 30 jaar geleden uit tot een groepering die met strenge islamitische wetten het volk angst inboezemt.