Campings geëvacueerd

Ook Macron op vakantie in door natuurbranden getroffen gebied Zuid-Frankrijk

17 augustus 2021 15:40 Aangepast: 17 augustus 2021 15:41
Een blusvliegtuig aan het werk in het zuiden van Frankrijk. Beeld © AP

De Franse president Emmanuel Macron brengt binnenkort een bezoek aan het door natuurbranden getroffen gebied in het departement Var. Hij is met zijn vrouw Brigitte op vakantie niet ver van de vlammenzeeën. Duizenden mensen zijn inmiddels geëvacueerd, maar voor zover bekend is er nog niemand gewond geraakt.

Het vuur zou zich ontzettend snel door het droge gebied verspreiden door de harde wind. Ruim 5500 hectare grond is getroffen door de vlammenzee. Ongeveer negenhonderd brandweerlieden proberen het vuur momenteel onder controle te krijgen. Zij krijgen luchtsteun van meerdere blusvliegtuigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gigantische bosbranden Siberië risico voor klimaatverandering wereldwijd

Campings geëvacueerd

Meerdere campings zijn geëvacueerd. In de plaats Cavalaire-sur-Mer zijn 2000 toeristen in sport- en evenementenhallen ondergebracht. Sommige bewoners van het gebied krijgen het advies om natte handdoeken onder hun deuren te steken tegen de rook, maar om wel binnen te blijven. Hiermee hopen autoriteiten chaos op de wegen te voorkomen.

De brand begon gistermiddag vermoedelijk bij een snelweg in het Plaine des Maures-natuurreservaat, ongeveer 25 kilometer van de bekende toeristenstad Saint-Tropez.

Nederlandse toeristen

Voor zover bekend zijn Nederlandse toeristen in het zuiden van Frankrijk niet in grote moeilijkheden geraakt. Zowel de ANWB als het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen hiervan geen signalen te hebben ontvangen.

Veel landen rond de Middellandse Zee kampen momenteel met bosbranden. In Spanje en Griekenland zijn al groepen mensen geëvacueerd vanwege het daar oprukkende vuur. En Israël vroeg maandag hulp van onder meer Frankrijk, Griekenland en Italië bij de bestrijding van grote bosbranden nabij Jeruzalem. Ook is er een bosbrand in de Portugese streek Algarve uitgebroken, meldden plaatselijke media dinsdag.

Bekijk ook: Gigantische bosbranden Siberië risico voor klimaatverandering wereldwijd

In Siberië woedt een recordaantal bosbranden. Hoewel het Russische gebied elke zomer last heeft van branden, worden ze door de oplopende temperaturen elk jaar heviger. ... De branden in Siberië spelen namelijk mee in de opwarming van de aarde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore