Weekcijfers RIVM

Heel lichte daling van aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames

17 augustus 2021 15:11 Aangepast: 17 augustus 2021 15:36
Archieffoto Beeld © Sander Koning

Zowel het aantal nieuwe coronagevallen als het aantal ziekenhuisopnames door het virus is in de afgelopen week heel licht gedaald. Afgelopen week zijn er 16.564 meldingen van mensen met een positieve coronatest, dat zijn er 1484 minder dan vorige week, staat in de weekcijfers van het RIVM.

Door onder andere zelftesten en testen voor reizen wordt het beeld van positieve testen steeds troebeler en is het lastig om goed te kunnen vergelijken met voorheen. Welke kant de cijfers de komende week op zullen gaan, is dan ook moeilijk te zeggen.

Net als vorige week raakten de meeste mensen besmet door een huisgenoot of door een bezoek. Ook vakantie bleek weer een belangrijke bron. De meeste positief geteste vakantiegangers zijn in Spanje, Griekenland of Frankrijk geweest, maar het aantal mensen dat vermoedelijk in Turkije of Marokko besmet is geraakt neemt verder toe.

In de ziekenhuizen is nu sprake van een daling, al lijken de meest recente cijfers vanwege de schommelingen hier toch vooral ook te wijzen op een stabilisering. De coronaklachten waren bij 408 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Van hen belandden 90 op een intensive care.

Het zijn de laagste opnamecijfers in een maand tijd. Vorige week meldde het RIVM 421 ziekenhuisopnames, van wie 115 op de intensive care.

Volgens het dashboard van het European Centre for Disease Prevention and Control heeft bijna 74 procent van de volwassen Europeanen een eerste vaccinatie gehad en 63 procent een volledige.

In Nederland heeft ruim 84 procent van de 18-plussers een eerste vaccin gehad. Bijna 7 op de 10 volwassenen is inmiddels volledig gevaccineerd. De komende weken zal dat aandeel naar verwachting snel toenemen.

Voordat we af zijn van beperkende maatregelen moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen. We leggen je uit hoe we uit deze pandemie zouden kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore