Ga naar de inhoud
Cijfers troebel

Versoepelen in september en november? 'Niemand kan zo ver vooruitkijken'

Archieffoto Beeld © ANP

Geen maatregelen en terug naar het oude normaal. Het kabinet heeft twee datums genoemd voor mogelijk verdere versoepelingen. Er worden geen beloftes gedaan, maar 20 september en 1 november kunnen 'met potlood opgeschreven worden'. Hoe realistisch zijn die data eigenlijk?

Niet zo realistisch, als je het viroloog Bert Niesters van het UMCG vraagt. "Wie kan zover vooruit kijken? Ik niet en ik snap ook niet zo goed waarom ze deze datum hebben genoemd."

Niet omhoog en niet omlaag

De verwachting is dat het aantal positieve coronatests deze week niet veel zal verschillen van het aantal positieve tests vorige week. Het is volgens experts lastig te zeggen of het aantal besmettingen in de komende weken zal gaan oplopen of juist zal dalen.

Toch kondigde het kabinet afgelopen vrijdag nieuwe versoepelingen aan. Hoe zat het ook alweer? Tijdens de persconferentie schetsten Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge een scenario voor de komende maanden.

Rutte over versoepelingen: 'We moeten echt voorzichtig zijn'

02:10
Demissionair premier Mark Rutte heeft tijdens een persconferentie de aankomende versoepelingen van de coronamaatregelen toegelicht. "We hopen per maandag 20 september de 1,5 meter in de hele samenleving los te kunnen laten."

Vanaf 30 augustus vervalt de 1,5-meterregel in het mbo en hoger onderwijs en mogen studenten, mits ze met niet meer dan 75 zijn, weer fysiek onderwijs volgen. Vervolgens zou vanaf 20 september overal de 1,5-meterregel kunnen vervallen en is thuiswerken ook niet meer nodig.

Waarom 20 september?

Waarom juist deze datum is gekozen? Dat heeft met een aantal zaken te maken. Onder andere het vaccineren speelt mee. Iedereen die dat zou willen, zou begin september twee prikken gehad kunnen hebben. Tel daar twee weken bij op om de werking te garanderen en dan kom je uit in de week van 20 september. In verband met Prinsjesdag op 21 september zou het kabinet gekozen hebben om de versoepeling op maandag in te laten gaan.

Veel te vroeg

Volgens viroloog Niesters komt 20 september 'sowieso te vroeg'. "Iedereen komt terug van vakantie, studenten gaan weer naar school, nog niet iedereen is dubbel gevaccineerd", zegt hij. "Bovendien is er in september ook nog de Formule 1 in Zandvoort waarbij drie dagen lang duizenden mensen uit het hele land bij elkaar komen."

"Als je vandaag iedereen zou vaccineren die nog niet gevaccineerd is en dan twee weken wacht om het vaccin volledig te laten werken, dan is het al september", zegt hij. "Maar we gaan natuurlijk niet iedereen vandaag vaccineren, dus het is gewoon te vroeg."

Uit
Lees ook:
Uit de lockdown, uit de recessie: Nederlandse economie groeit weer

De volgende genoemde datum is 1 november. Dan zouden mogelijk alle coronamaatregelen komen te vervallen. Daarbij benadrukte Rutte wel dat dit geen belofte is en dat het afhangt hoe het virus zich ontwikkelt.

1 november

Hoe deze datum is gekozen, is niet helemaal duidelijk. In een Kamerbrief over de versoepelingen stond zaterdag: "Met het stap voor stap loslaten van de 1,5-metermaatregel en het bereiken van het moment dat iedereen zich heeft kunnen laten vaccineren die dit wil, nadert een nieuwe fase van de corona-aanpak. In deze fase zal het aantal besmettingen niet meer de boventoon hoeven voeren, aangezien minder mensen ernstig ziek kunnen worden."

Volgens datajournalist Jasper Bunskoek is het op dit moment eigenlijk niet te doen om te voorspellen hoe het zal gaan met de besmettings- en ziekenhuiscijfers. "We zitten op dit moment op een plateau qua besmettingscijfers en het is nog maar de vraag of deze weer gaan stijgen of dalen. Ik zou mijn geld er nu niet op in durven zetten."

Wéér
Lees ook:
Wéér een openingsplan, wat doet kabinet zichzelf aan? 'Noem geen datums meer'

Hij snapt dan ook net als Niesters niet dat het kabinet weer data heeft genoemd. "Daar schep je verwachtingen mee. En de coronapandemie laat zich juist moeilijk voorspellen. Bij het vorige openingsplan in dit voorjaar hadden we bijvoorbeeld nog nooit gehoord van de deltavariant. Op iets wat je nog niet weet, kun je niet sturen."

'Stop met datums noemen'

Het RIVM adviseerde het kabinet eerder al om geen datums meer te noemen. "Vaar op data (besmettingen, ziekenhuiscijfers en/of vaccinatiegraad) in plaats van datums", schreef Mariken Leurs, hoofd van de gedragsunit toen in een reactie.

Op 17 september hakt het kabinet definitief de knoop door over de versoepelingen die per 20 september in zouden gaan. Later wordt gekeken of de verdere geplande versoepelingen door kunnen gaan.

Bekijk ook: Het einde van de pandemie? Dit zijn de hobbels op de weg

02:13
Als het om corona gaat, is er nog steeds heel veel onduidelijk. Wel is duidelijk dat het virus voorlopig niet meer weg gaat. Voordat we af zijn van beperkende maatregelen moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen.