Ambassadeteam nog vast

Kabinet 'ernstig bezorgd' over Nederlanders in Afghanistan

17 augustus 2021 00:29 Aangepast: 17 augustus 2021 14:47
Ministers Sigrid Kaag en Ank Bijleveld, ter illustratie. Beeld © ANP

Het kabinet maakt zich 'ernstige zorgen' over Nederlanders die zich momenteel in Afghanistan bevinden. Het Nederlandse ambassadeteam zit nog altijd vast in het land. Ze wachten op een vliegtuig dat ze in veiligheid kan brengen. Het kabinet maakt zich ook zorgen over de situatie van Afghanen die voor Nederland of bondgenoten hebben gewerkt.

Dat schrijven de demissionaire ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Situatie op luchthaven

De ministers en staatssecretaris schrijven dat Nederlandse ambassademedewerkers nog altijd vastzitten in Afghanistan. Een toestel dat ze in veiligheid moest brengen kon niet eerder landen door de onveilige situatie op de luchthaven.

Miniatuurvoorbeeld
Volg alles in ons liveblog:

Transportvliegtuig zonder Nederlanders vertrokken uit Kabul

Inmiddels lijkt het vliegveld weer heropend. "Het kabinet verzekert uw Kamer ervan dat het er alles aan zal doen om de evacuatie uit Afghanistan in goede banen te leiden", schrijven de ministers in de brief.

Ambassadeur en noodteam

Het ambassadeteam dat nu nog vastzit in Afghanistan, wordt volgens de brief vandaag al vervangen door een ander team. De ambassadeur reist met een noodteam en militaire beveiligers per militair transport naar het land om te helpen met de evacuaties. Dat werk wordt nu vanuit Den Haag gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden: ik sta vierkant achter mijn besluit tot terugtrekking uit Afghanistan

Papierwerk vereenvoudigd

Voor de Afghaanse medewerkers die als tolk voor Nederland hebben gewerkt, is het papierwerk wat vereenvoudigd, staat in de brief. Als het ministerie van Defensie bevestigt dat ze voor Nederland gewerkt hebben, hoeven ze alleen hun paspoort te laten zien.

De afgelopen tijd zou nog geprobeerd zijn mensen weg te leiden met reisdocumenten van de ambassade (een zogenoemd laisser-passer), maar daar gingen de Afghaanse autoriteiten niet mee akkoord.

Opvang asielzoekers

Mensen die naar Nederland gehaald worden, worden opgevangen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op hun locaties of in kazernes die daarvoor beschikbaar zijn gesteld.

'Vele vragen die beantwoord moeten worden'

Dinsdag spreekt minister Kaag met haar Europese ambtsgenoten in de Raad Buitenlandse Zaken over de kwestie. Maar eerst moet ze met Bijleveld en Broekers-Knol naar de Kamer voor een debat. Er is veel te bespreken, erkennen ze. "De gebeurtenissen nopen tot reflectie en roepen vele vragen op die de komende tijd beantwoord moeten worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Milad speelt voor Afghaans elftal: 'Ik bid voor mijn teamgenoten in Kabul'

Afspraken met EU en NAVO

De ministers schrijven in hun brief dat er afspraken gemaakt zijn met de Europese Unie dat Nederland enkele Afghaanse medewerkers van de EU-delegatie in Kabul en hun gezinnen opneemt. Aan de NAVO heeft Nederland laten weten bereid te zijn lokale medewerkers op te nemen die voor de NAVO werken of gewerkt hebben.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore