Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

'D66-leider Kaag ziet nog altijd niets in kabinet met ChristenUnie'

Sigrid Kaag Beeld © ANP

Sigrid Kaag ziet nog altijd niets in een kabinet met de ChristenUnie (CU). Liever zou de D66-leider in een nieuwe regering samenwerken met de VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. "Het roer moet om", vertelt de politica in een gesprek met het AD.

"Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten", vertelt Kaag vandaag aan het AD

Gesprekken gaan vandaag verder

Vandaag praten partijleiders Mark Rutte (VVD) en Kaag met informateur Mariëtte Hamer over het 'regeerdocument' waaraan beide partijen hebben geschreven.

Dit document bevat bouwstenen voor een regeerakkoord met andere partijen, zoals GroenLinks, PvdA, CDA of CU. Met hen wordt komende week ook gesproken. Veel partijen vinden dat de formatie veel te traag gaat.

Voor de zomer liet Kaag ook al weten te kiezen voor de optie zonder CU en de huidige regeringspartijen aan te vullen met de PvdA en GroenLinks.

'Logische voortgang'

"We hebben er de afgelopen weken goed over nagedacht", zegt Kaag. "Ik denk dat het voor D66 een hele logische voortgang is."

Meer
Lees ook:
Meer humor in de formatie: 'Het geheel mag wat losser'

Volgens Kaag heeft D66 'het vertrouwen en de stem van de kiezers gekregen omdat we hebben gezegd dat we het anders willen doen'.

"Wat betreft de klimaataanpak, investeren in onderwijs en in de rechtsstaat en een andere blik op Europa. Dat betekent ook dat je juist andere partijen daarbij haalt."

Kamermeerderheid

De coalitie van vijf partijen heeft een meerderheid in de Eerste en de Tweede Kamer, terwijl dat bij voortzetting van het huidige, demissionaire kabinet (VVD, D66, CDA en CU) niet het geval is.

"Als je kijkt naar stabiliteit in de Tweede en Eerste Kamer is deze keuze de logische keuze", vertelt de D66-leider aan de krant.

Proeve
Lees ook:
Proeve van regeerakkoord klaar: Rutte en Kaag praten maandag verder over formatie