Ga naar de inhoud
Opmars taliban

Missie Afghanistan was niet voor niets, vindt Bijleveld: 'Afghanen weten nu dat het anders kan'

Tussen 2006 en 2010 waren duizenden Nederlanse militairen gelegerd in Kamp Holland, bij Tarin Kowt Beeld © ANP

De jarenlange Nederlandse interventie in Afghanistan was zeker niet voor niets. Dat zegt demissionair minister Ank Bijleveld van Defensie, nu het land na twintig jaar alsnog terug in de handen van de taliban is gevallen. "We hebben Afghanen laten zien dat het ook anders kan."

"De hele situatie is ontzettend treurig, vooral voor de Afghanen", reageert de minister. Twintig jaar lang hield een internationale troepenmacht, waar ook Nederland deel van uitmaakte, de democratisch gekozen regering in het zadel.

De Nederlandse inbreng in de missie was tussen 2006 en 2010 het grootst met de missie in de provincie Uruzgan. 25 Nederlandse militairen sneuvelden in die jaren.

In handen van de taliban

Nu de internationale troepenmacht zich terugtrekt valt het land in een ongekende snelheid weer in handen van de taliban, de fundamentalistische beweging die het land tot 2001 controleerden. 

Amerikaanse
Liveblog
Amerikaanse vlag naar beneden gehaald op ambassade Kabul

Toch is volgens Bijleveld nu niet zeker alles te niet gedaan. "We hebben laten zien dat er perspectief is. Toen we er twintig jaar geleden heen gingen, was de gemiddelde levensverwachting in het land 40 jaar, nu is dat 60 jaar. Afghanen weten nu dat het ook anders kan."

"Maar militair is er geen oplossing. Je kunt een land nu eenmaal geen democratie geven. Dat moeten de mensen zelf doen. Laten we hopen dat de Afghanen nu een beeld hebben gekregen en dat ze denken: 'Oké, we moeten het anders doen'." 

'De situatie is nu echt veranderd', zegt minister Bijleveld

01:30