'Staat aansprakelijk'

Afghaanse bewakers die Nederland hielpen sturen Rutte noodkreet: 'Moet nu iets gebeuren'

15 augustus 2021 13:01 Aangepast: 15 augustus 2021 13:01
Bewakers vroeger eerder deze week om hulp bij de Nederlandse ambassade in Kabul. Beeld © Privéfoto

Tien Afghaanse bewakers die tussen 2003 en 2006 op het Nederlandse kamp in Pol-e Khomri hebben gewerkt, willen door Nederland in veiligheid worden gebracht nu de taliban de macht weer gaan overnemen in het land. Advocaat Michael Ruperti stelt samen met een aantal vakbonden de staat aansprakelijk voor het welzijn van de bewakers.

De mannen willen asiel in Nederland. "We hebben een aansprakelijkheidstelling gestuurd aan premier Rutte en de ministers Kaag van Buitenlandse Zaken en Bijleveld van Defensie. Die zijn verantwoordelijk en moeten iets doen", zegt Ruperti tegen RTL Nieuws.

Volgens de advocaat lopen de mannen en hun gezinnen gevaar. "De taliban zetten een prijs op het hoofd van mensen die voor het Westen hebben gewerkt. Daarom moeten ze worden opgevangen."

Contracten

In de contracten die de oud-bewakers sloten en die ondertekend zijn door een Nederlandse kolonel, staat dat het Nederlands recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst en dat de rechter in Den Haag bevoegd is over de zaak te oordelen. "Daar gaan we zeker gebruik van maken", zegt Ruperti.

Anne-Marie Snels, oud-voorzitter van de militaire vakbond AFMP, sluit zich hierbij aan. "Ik ben heel bang dat het kabinet de mensen daar laat zitten. Ik roep al dagen: stuur dat vliegtuig. Nee hoor, ze maken zich niet druk. Maar als er niks gebeurt, dan worden ze opgehangen. Wacht niet af tot het debat. Er zijn weinig politici die het ze kwalijk zouden nemen als ze nu in actie komen."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Amerikaanse vlag naar beneden gehaald op ambassade Kabul

Tijdens de grootschalige 'cartoonrellen' in 2006 die wereldwijd ontstonden nadat een Deense krant cartoons van de profeet Mohammed had gepubliceerd, hebben de bewakers in Pol-e Khomri opgetreden om te voorkomen dat honderden demonstranten het kamp van de Nederlanders zouden binnendringen.

Een aantal van deze bewakers heeft de afgelopen weken geprobeerd hulp te krijgen van de Nederlandse ambassade in Kabul, maar die gaf niet thuis.

Belangrijk werk

"We willen asiel in Nederland", vertelt Abdul, die gevlucht is vanuit Baglan naar Kabul. "We hebben met gevaar voor eigen leven ervoor gezorgd dat de woedende menigte de basis destijds niet op kon komen. Nu we zelf aankloppen bij de Nederlandse ambassade, krijgen we geen hulp."

Ruperti: "Deze bewakers hebben destijds heel belangrijk werk gedaan en waren erg belangrijk voor de veiligheid van onze militairen. Nederland heeft de morele plicht om voor deze mensen te zorgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abdul bewaakte Nederlandse militairen, maar Nederland wil hem niet helpen

De advocaat beschikt over de contracten die deze bewakers destijds met defensie sloten en wil onderzoeken wat de juridische mogelijkheden zijn om de Afghaanse bewakers te helpen.

De Tweede Kamer komt dinsdag terug van reces voor een spoeddebat over de situatie in Afghanistan.

Bekijk ook: Duizenden Afghaanse vluchtelingen in park: 'Niemand helpt ons'

In Afghanistan dreigt een enorme humanitaire crisis. Sinds de VS en de NAVO hun troepen uit het land hebben teruggetrokken, rukken de taliban steeds verder op. Tienduizenden Afghanen zijn daarom op de vlucht geslagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore