Nieuwe richtlijnen

Zo ziet het komende schooljaar eruit: volle klassen, maar met beperkingen

19 augustus 2021 10:24 Aangepast: 19 augustus 2021 10:24
Coronamaatregelen op het Montessori Lyceum Groningen Beeld © ANP

Na een jaar vol thuisonderwijs snakken leerlingen en scholen naar gewoon weer een normaal onderwijsjaar, met leerlingen in de klas. Dat lijkt voorlopig te gaan lukken, maar er zijn nog wel wat beperkingen. Dit is hoe het onderwijsjaar eruit gaat zien op de verschillende niveaus.

Vrijdag kwam tijdens de persconferentie van Rutte en De Jonge eindelijk het verlossende woord: van basisschool tot universiteit, overal zijn leerlingen weer welkom voor fysiek onderwijs. Het bericht kwam net op tijd, want op sommige plekken begint het schooljaar volgende week al. 

Het leidde tot veel opgeluchte reacties, zeker vanuit het hoger onderwijs waar de studenten al meer dan een jaar nauwelijks fysiek onderwijs konden volgen. "Leren doe je samen, met elkaar en van elkaar", zei de Vereniging Hogescholen in een reactie. De Vereniging van Universiteiten noemde het 'heel goed nieuws' dat studenten weer mogen komen. Met het openstellen van het hoger onderwijs, is fysiek onderwijs op alle niveaus nu mogelijk, maar de voorwaarden kunnen wel verschillen.

Basisscholen en speciaal basisonderwijs

Van al het onderwijs gelden nu de minste beperkingen op basisscholen. Iedereen moet zich houden aan de basisregels, zoals handen wassen en thuisblijven bij testen, maar leerlingen mogen naar school komen en hoeven geen afstand te houden van elkaar en de docenten. Mondkapjes zijn ook niet verplicht.

Ook mogen kinderen met verkoudheidsklachten naar school komen als ze af en toe hoesten. Ook astma en hooikoorts mag geen beperking zijn. Volgens kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en OMT-lid, zijn deze versoepelingen 'absoluut veilig'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen versoepelingen op middelbare scholen: mondkapjes blijven verplicht

"Kinderen zelf lopen nauwelijks risico als ze ziek worden. Ze zijn wat verkouden en hoesten, maar heel erg ziek worden ze niet. Daarnaast zijn de ouders of opa's en oma's als het goed is gevaccineerd, dus hoeven we ons daarover geen zorgen te maken."

Kinderen moeten wel thuisblijven en zich laten testen als ze koorts hebben, benauwd zijn of véél hoesten. Voor extra veiligheid kunnen docenten zichzelf twee keer per week testen, zonder dat daar aanleiding voor is. Die testen zijn gratis beschikbaar. 

Middelbare scholen

Ook op de middelbare scholen kunnen ze doorgaan op de weg die al voor de zomervakantie was ingeslagen: leerlingen mogen naar school, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden van de docenten. Ook in het speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en praktijkgerichte lessen is het de bedoeling dat leerlingen en docenten afstand houden, al kunnen scholen als dat nodig is kiezen om hier vanaf te wijken.

Ook niet anders dan voor de zomervakantie is dat mondkapjes verplicht zijn in de gangen en dat aan niet-gevaccineerde leerlingen wordt gevraagd om zichzelf twee keer per week te testen. Belangrijke verandering is wel dat bij een besmetting op school de volledig gevaccineerde leerlingen en medewerkers niet meer in quarantaine hoeven. Dit betekent dat er minder lesuitval zal zijn bij een besmetting op school.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tieners aan de beurt voor coronavaccinatie: 10 vragen beantwoord

Daarnaast is Illy ervan overtuigd dat de tieners die nog niet volledig gevaccineerd zijn, zich wel laten inenten. Ze hebben alleen tijd nodig, zegt hij. "Ze hebben vlak voor de zomervakantie te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor een vaccinatie. Ze moeten de kans krijgen om er met hun ouders over te praten en een afspraak te maken."

Mbo, hbo en universiteiten 

De grootste veranderingen zitten bij het mbo en hoger onderwijs. Door de strenge maatregelen van het afgelopen jaar zijn er studenten die nu aan het tweede jaar gaan beginnen, maar nog nooit in een collegezaal hebben gezeten. Daar komt verandering in: de 1,5 meter wordt vanaf 30 augustus losgelaten, maar er mogen maximaal 75 mensen tegelijk een les volgen. Ook komen er looproutes in de gebouwen en zijn mondkapjes verplicht in de gangen.

Het loslaten van de 1,5 meter is niet helemaal zonder risico, gaf Rutte aan in zijn persconferentie. Het advies van het OMT is om op zijn vroegst op 20 september de 1,5 meter los te laten op plekken waar veel mensen samenkomen zonder toegangstest, terwijl het collegejaar op 30 augustus begint. Volgens Rutte was het alternatief dat studenten het hele eerste blok weer thuis zouden zitten. "Dat belang heeft zwaar gewogen in ons besluit", lichtte hij toe.

Archieffoto. Archieffoto.

Illy ziet geen problemen in de keuze van het kabinet om de 1,5 meter regel vervroegd los te laten. Volgens hem kan dit, samen met de bijbehorende maatregelen, op een veilige manier. Hij hamert daarbij op het belang van vaccineren in het volledig loslaten van de maatregelen. "Of het nu tieners, jongvolwassenen of bejaarden zijn, iedereen moet zich gewoon laten vaccineren. Alleen dan kunnen we op een gegeven moment al die maatregelen overboord zetten."

En ja, zegt Illy, het is mogelijk dat de besmettingen in het najaar weer toenemen en clusters voorkomen, maar reden tot zorg is dat niet. "Het gaat erom dat de reguliere zorg niet in de problemen komt, de ic-opnames binnen de perken blijven en we goed blijven monitoren hoe het gaat met de nieuwe varianten. Maar op dit moment zijn de maatregelen verantwoord."

Bekijk ook: het einde van de pandemie? Dit zijn de hobbels op de weg

Als het om corona gaat, is er nog steeds heel veel onduidelijk. Wel is duidelijk dat het virus voorlopig niet meer weg gaat. We leggen je uit hoe we uit deze pandemie zouden kunnen komen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Introductieweken van start: 'Behoefte aan fysieke activiteiten is groot'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore