'Weinig verzet'

Taliban steeds dichter bij Afghaanse hoofdstad Kabul

14 augustus 2021 13:56 Aangepast: 15 augustus 2021 06:21
Talibanstrijders in Afghaanse stad Herat. Beeld © AFP

De opmars van de taliban lijkt niet meer te stuiten. Opnieuw heeft de groepering een belangrijke stad ingenomen en daarmee komt hij steeds dichter bij de hoofdstad Kabul. Ook wordt er gevochten tegen regeringstroepen op slechts elf kilometer van de Afghaanse hoofdstad.

Het is de taliban gelukt om de stad Pul-e-Alam in te nemen, een strategische plek voor een aanval op de hoofdstad. Dat ging met weinig verzet, vertelt een anonieme bron van de overheid aan persbureau Reuters. Veel troepen van het regeringsleger hebben volgens deskundigen de moed verloren en vluchten zodra ze weten dat de taliban in aantocht zijn.

Anti-taliban

Er wordt nog wel gevochten in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif, die bekendstaat als een anti-talibanbolwerk. Toch vrezen bewoners daar het ergste. "De veiligheidssituatie in de stad verslechtert. Als jongere die hier al 18 jaar woont, wil ik vrede en stabiliteit, de gevechten moeten worden gestopt", vertelt een bewoner aan persbureau AP.

Hergroeperen

De Afghaanse president Ghani zei vandaag in een televisietoespraak dat hij in gesprek is met lokale leiders en internationale bondgenoten. "Als uw president ligt mijn focus op het voorkomen van verdere instabiliteit, geweld en ontheemding van mijn volk." Volgens de president blijft het hergroeperen van de strijdkrachten de prioriteit. Toch lijkt zijn leger niet meer opgewassen tegen de radicaalislamitische beweging.

Het lukte de taliban de afgelopen dagen al om de grote steden Herat en Kandahar over te nemen. Ze hebben nu de controle over 18 van de 34 provincies. Sinds de VS aankondigde dat het land zijn troepen na twintig jaar uit Afghanistan zou terugtrekken, zijn de taliban in noodtempo opgerukt.

Op deze kaart is te zien welke gebieden al in handen zijn van de taliban:

Geen muziek meer

Honderdduizenden Afghanen zijn al voor het geweld op de vlucht geslagen. Een deel van hen naar Kabul. De angst is groot dat de taliban die stad wellicht al binnen enkele dagen zullen veroveren. Ondertussen zouden de taliban ook het grootste radiostation in Kandahar hebben overgenomen. Het zou nu 'the Voice of Sharia' heten. Muziek mag er niet meer op worden gedraaid.

Een verslaggever van de BBC sprak met strijders van de taliban. "Wij accepteren niks anders dan islamitische heerschappij", zegt een van hen in deze video:

Actie ondernemen

Op veel plekken hebben soldaten van het regeringsleger zich snel overgegeven. Daardoor konden de taliban de wapens en legervoertuigen overnemen. Op sociale media tonen de strijders hun buitgemaakte wapens, die veelal uit de Verenigde Staten komen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei deze week dat hij geen spijt had van zijn beslissing om de VS terug te trekken uit Afghanistan. Washington heeft volgens hem meer dan 1 biljoen dollar uitgegeven en duizenden militairen verloren. Hij riep de Afghaanse leiders op om zelf actie te ondernemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Leger VS houdt er rekening mee dat Kabul binnen maand in handen van taliban valt'

Shredder

De Amerikaanse ambassade heeft de opdracht gekregen om belangrijke documenten door de shredder te halen en zijn spullen te pakken. 3000 mariniers zijn vrijdag aangekomen om de ambassade te evacueren.

Nederland haalt ook mensen terug uit Afghanistan. De regering hoopt dat de ambassade in Kabul zo lang mogelijk open kan blijven.

Dovemansoren

Volgens de VN loopt de situatie in Afghanistan dramatisch uit de hand en worden vooral burgers het slachtoffer. Secretaris-generaal Antonio Guterres riep de taliban op het militaire offensief in Afghanistan te stoppen. Die oproep lijkt aan dovemansoren gericht. De vrees voor een volledige overname door de taliban of een burgeroorlog is groot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore