Wachttijd van maanden

CBR krijgt achterstand van honderdduizenden examens niet weg

14 augustus 2021 10:08 Aangepast: 14 augustus 2021 19:10
De wachttijden lopen op veel plaatsen flink op. Beeld © ANP

Het CBR heeft de grootste moeite om de achterstanden weg te werken. Ruim 300.000 leerlingen wachten nog op hun praktijkexamen, nog eens 450.000 mensen op hun theorie-examen.

Dat is ruim de helft van het aantal examens dat het CBR jaarlijks afneemt, schrijft Trouw. Praktijkexamens voor de personenauto zijn normaal binnen vijf tot zeven weken te plannen, maar op sommige plekken loopt de wachttijd op tot 15 weken (bijna 3,5 maand).

Het CBR bevestigt het verhaal van Trouw. "Het inhalen gaat langzaam maar gestaag. Maar het gaat ook om enorm veel niet afgenomen examens. Die krijg je niet zomaar weggewerkt", zegt een woordvoerder. "We zijn nu zes dagen in de week open, ook in de avonden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook maanden wachten voor je rijexamen kunt doen? CBR zet alle zeilen bij

Het CBR heeft honderden extra examinatoren nodig, maar die zijn moeilijk te vinden. Eind dit jaar is pas de eerste klas van twintig mensen opgeleid.

Lange tijd moesten 75-plussers die een herkeuring moeten ondergaan, maanden wachten op verlenging van hun rijbewijs, zoals in onderstaande video te zien is. Dat probleem is volgens het CBR inmiddels opgelost.  

Een bijkomend probleem is het lage slagingspercentage. Net iets meer dan de helft slaagt in één keer, wat weer zorgt voor extra examens. Volgens de branchevereniging voor rijscholen, VRB, zijn er rijscholen met een slagingspercentage van 15 of lager. Het percentage is op te zoeken in deze tool van het CBR.

Tegelijk zitten volgens de branchevereniging 'goede' rijscholen bomvol. Jongeren hebben weer geld voor rijlessen en er zijn veel nieuwe 17- en 18-jarigen die hun rijbewijs willen halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adviescommissie: rijles en rijexamens op de schop, rijbewijs duurder

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore