Vanaf 20 september

Controle cafés en restaurants niet te handhaven, vreest Veiligheidsberaad

14 augustus 2021 07:50
Een toegangscontrole in de horeca (archieffoto) Beeld © ANP

Cafés en restaurants moeten vanaf 20 september weer bezoekers controleren, als ze er meer dan 75 willen ontvangen. Het Veiligheidsberaad vreest dat dit moeilijk te handhaven zal zijn.

Het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's, is bang voor capaciteitsproblemen bij het controleren van de negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs.

"Een nieuwe valse start van dit systeem moeten we zien te voorkomen", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

2298 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld

Bruls doelt daarmee op de problemen eind juni. Toen werd er op grote schaal gesjoemeld met toegangsbewijzen. Eenmaal binnen liepen veel bezoekers het coronavirus op. Het was het begin van de huidige golf.

Gisteravond kondigde het kabinet nieuwe versoepelingen aan voor het onderwijs. Ook werden verdere stappen richting het 'oude normaal' aangekondigd. Dit is wat premier Rutte er in de coronapersconferentie over zei:

Gefaseerde afbouw

De burgemeesters zeggen dat ze achter de 'gefaseerde afbouw' van de coronamaatregelen staan. De eerste stap is de heropening van mbo's, hogescholen en universiteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet biedt hoop: dit zijn de geplande versoepelingen

Studenten en medewerkers hoeven zich dan niet meer aan de regel van anderhalve meter afstand te houden. Het Veiligheidsberaad hoopt wel dat er 'voldoende waarborgen in de onderwijsinstellingen worden genomen' om een nieuwe opleving van het virus te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore