Demonstraties in drie steden

Horeca en festivalbranche woedend: 'Als we nu niet open kunnen, wanneer dan wel?'

13 augustus 2021 21:51 Aangepast: 13 augustus 2021 22:06
Het terrein van Lowlands blijft voor het tweede jaar op rij leeg. Beeld © ANP

De horeca en evenementenbranche is kwaad op de verlenging van de coronamaatregelen voor hun sector. Volgende week zaterdag gaan ruim driehonderd organisatoren van festivals en evenementen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de straat op om te demonstreren.

Onder andere de organisatoren van Lowlands, DGTL, North Sea Jazz, Best Kept Secret, A State of Trance en Soenda demonsteren mee. "We zijn maandenlang aan het lijntje gehouden met loze beloftes en er is nog steeds geen perspectief", stelt het Amsterdamse festival DGTL. "Het was niet corona dat ons een zomer zonder festivals heeft bezorgd, maar het waren de politici in Den Haag." 

Tot 20 september niets mogelijk

Demissionair premier Mark Rutte maakte vanavond bekend dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht blijven. Festivals gaan sowieso tot 20 september niet door. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet biedt hoop: dit zijn de geplande versoepelingen

De organisaties achter de mars uiten hun onbegrip over het feit dat bijvoorbeeld voetbalstadions wel de deuren mogen openen, maar de evenementensector niet. "Ons is continu beloofd dat wanneer de vaccinatiegraad hoog genoeg is we weer samen met zijn allen konden dansen. Om die reden hebben veel jongeren zich laten vaccineren", aldus Jasper Goossen van organisator Apenkooi Events. dat achter veel grote festivals zit. 

"Als het nu niet kan, wanneer dan wel? Ik verwacht dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren hierdoor alleen maar zal afnemen."

Eerder gaven verschillende jongeren dat ook al aan voor onze camera: 

Lang leek het erop dat de vaccinatiebereidheid onder jongeren een stuk lager zou zijn, maar dat veranderde begin deze zomer.

Kort geding

Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is laaiend. De organisatie spant een kort geding aan tegen de Staat om af te dwingen dat nachtclubs en discotheken eerder weer open kunnen dan het kabinet nu voorstelt.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen zegt 'geen enkel begrip' te hebben voor de nieuwe coronabesluiten die zijn aangekondigd. Hij vindt het niet kunnen dat de overheid zijn sector met strenge maatregelen de dupe laat zijn van de virusuitbraak, terwijl bijvoorbeeld in voetbalstadions wel al veel mensen op de tribune mogen zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden fans in stadions en bij Formule 1, festivalbranche woest

'Niet meer te rechtvaardigen'

Eigenaar Bas Louwers van de Amsterdamse nachtclub Bitterzoet reageerde al eerder op de dag.  "We rekenden op 1 september en er komen nu weer twee maanden bij. En dan komt ook nog het nieuws dat formule 1 wel mag en wij niet. Het klopt niet, het verhaal klopt niet meer. Het is niet meer te rechtvaardigen. Wij staan altijd onderaan en de jeugd en jongeren worden achtergesteld."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore