Ook voor verzekerbare schade

Kabinet wil ruimhartig zijn met vergoeden schade na overstromingen

13 augustus 2021 17:18 Aangepast: 13 augustus 2021 17:24
Een vrouw in Valkenburg wordt begeleid door een agent. Beeld © ANP

Het kabinet zegt ruimhartig te willen omgaan met het vergoeden van de schade door de gevolgen van de overstromingen in Limburg. Ook schade die wel verzekerd had kunnen worden, wordt in sommige gevallen vergoed.

Het gaat dan om zaken waarvan 'niet algemeen bekend' was dat je je ervoor kon verzekeren. Het is nog niet duidelijk wat het kabinet daaronder verstaat, voorbeelden worden niet gegeven. Wel maakt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) duidelijk dat deze ruimhartigheid eenmalig is. 

Natuurrampen

Eerder had het kabinet aangekondigd alleen die schades te vergoeden die door geen enkele verzekering gedekt worden. Zo is het over het algemeen niet mogelijk je te verzekeren tegen natuurrampen, zoals overstromingen. 

Een maand geleden werd Limburg getroffen door zware overstromingen. Met name in Valkenburg was de ravage enorm:  

Burgers met schade aan hun woning die ze niet konden verzekeren krijgen deze voor 90 procent vergoed. Bedrijven hebben recht op een volledige vergoeding boven een bedrag van ruim 17.000 euro. Voor schade onder dit bedrag geldt een tegemoetkoming van 65 procent. Overheden krijgen 58,5 procent van de schade aan wegen vergoed.

De zwaar getroffen gemeenten Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem en Meerssen krijgen een aparte compensatie omdat de wettelijke regeling niet al hun schade compenseert. Mogelijk komen ook nog een andere gemeenten hiervoor in aanmerking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze schade wordt vergoed (en dit niet) bij regenval en overstromingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore