Ga naar de inhoud
Na undercoverbeelden

Omstreden slachthuis in Epe blijft dicht: verbeterplan opnieuw afgekeurd

Op undercoverbeelden was te zien hoe varkens werden mishandeld.

Het in opspraak geraakte slachthuis Gosschalk in Epe mag ook de komende weken nog geen levende dieren slachten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is er nog steeds niet van overtuigd dat het bedrijf genoeg veranderingen heeft doorgevoerd.

Gosschalk werd 6 weken geleden gesloten nadat RTL Nieuws schokkende undercoverbeelden naar buiten bracht,  gemaakt door een medewerker van Varkens in Nood.

Derde plan

Het bedrijf heeft de afgelopen weken meerdere verbeterplannen ingediend bij de NVWA. Ook het derde plan is vandaag als onvoldoende beoordeeld door de toezichthouders. Het nieuwste plan zouden wel verbeteringen bevatten over hoe men in de toekomst op een diervriendelijker manier willen omgaan met koeien en varkens. Maar een woordvoerder van de NVWA laat weten dat die plannen nog niet genoeg zijn.

Gosschalk mag sinds begin juli geen levend vee meer op het terrein hebben van de NVWA. Aanleiding daarvoor waren undercoverbeelden die zijn gemaakt door Varkens in Nood waarop te zien was hoe varkens en runderen worden mishandelde, geslagen en opgejaagd met elektroshocks.

Dagblad De Stentor meldt dat het bericht van de verlengde sluiting vandaag kwam op het moment dat de directie tientallen personeelsleden informeerde over de stand van zaken.

Bekijk de beelden:

02:24
Undercovermedewerker filmt dierenleed slachthuis: "Slapeloze nachten."

Vierde plan

De NVWA biedt Gosschalk de mogelijkheid om met een vierde verbeterplan te komen. Tot dat die goedgekeurd is, zullen toeleveranciers de varkens en koeien bij andere bedrijven moeten laten slachten.

Het slachthuis reageert niet op vragen van RTL Nieuws.