De 18-jarige Lars ten Caat uit Glanerbrug kwam gisteren landelijk in het nieuws: hij had een bijbaan bij de Jumbo in het Overijsselse dorp, maar mocht van zijn baas niet met gelakte nagels achter de kassa zitten. Daarop nam hij ontslag. Mag je baas bepalen of je nagellak draagt?
Volgens de moeder van Lars droeg de jongen al twee maanden nagellak op zijn werk, en kreeg hij daar ook leuke reacties op van klanten. Maar één klant vond het minder leuk, en klaagde bij de bedrijfsleider over zijn kleurrijke nagels.
De bedrijfsleider sprak hem daarop aan, en zei dat 'Glanerbrug niet klaar is voor een jongen met nagellak'. Hij vroeg Lars om zijn nagels voortaan ongelakt te laten. Dat weigerde hij, want zijn vrouwelijke collega's mogen ook hun nagels lakken.
Discriminatie
Lars heeft groot gelijk, zegt Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij DAS. "Een werkgever mag bepalen wat voor kleding personeel draagt, bijvoorbeeld dat je een Jumbo-shirtje aan moet. Maar hij mag geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Dat is discriminatie."

Als vrouwen nagellak mogen dragen, mag een man dat dus ook, zegt Besselink. "Het lastige is dat een man met nagellak een uitzondering is. Maar dat betekent niet dat je daarop dan wel een onderscheid mag maken."
Voor zover bekend is er nog nooit een rechtszaak geweest over het dragen van nagellak op het werk, maar dat is volgens Besselink een kwestie van tijd: "Dit onderwerp speelt momenteel veel in de maatschappij, dan komt het ook terug op de werkvloer. Uiteindelijk zal er wel een keer een zaak komen bij het College voor de Rechten van de Mens of zelfs bij de rechter. Ik verwacht dat de werknemer zo'n zaak zou winnen."
Tatoeages bedekken
Er zijn wel andere rechtszaken bekend van werkgevers die zich bemoeien met het uiterlijk van hun werknemers. Zo werd er vorig jaar nog een uitspraak gedaan over medewerkers van een vervoersbedrijf, die hun tatoeages tijdens het werk moeten bedekken.
De rechter oordeelde dat die regel niet geschrapt hoeft te worden. Daarbij speelde mee dat de werknemers ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zijn.
Besselink: "Als je een organisatie vertegenwoordigt, of zoals in deze zaak een autoriteitspositie hebt, mag je werkgever daar eisen aan stellen. Een bedrijf mag bijvoorbeeld ook piercings of gekleurd haar verbieden. Dat recht heb je als werkgever, zolang je een duidelijk en consequent beleid voert en niet discrimineert."

Toch kan een bedrijf ook te ver gaan: een werkgever die zijn secretaresse dwong om strakke satijnen kleding en hoge hakken te dragen, moest haar in 2015 een schadevergoeding betalen. Volgens de rechter was daarbij sprake van discriminatie, omdat mannelijke werknemers niet werd gevraagd om satijn te dragen.
'Boodschap is duidelijk'
In het geval van Lars zal het in elk geval niet tot een rechtszaak komen: de jongen heeft ontslag genomen en zoekt een andere bijbaan, waar hij zich wél thuis voelt.
"Lars is blij dat hij de ongelijkheid onder de aandacht heeft kunnen brengen," zegt zijn moeder. "Glanerbrug heeft gisteren aan hem laten merken dat het niet aan de Jumbo-eigenaar is om te bepalen of de Glanerbruggers dom en ouderwets zijn. Ik denk dat de boodschap wel goed duidelijk is."
Supermarktketen Jumbo laat weten de situatie te betreuren en in gesprek te zijn met de eigenaar van de vestiging in Glanerbrug. "Dit is geen landelijk beleid. Bij Jumbo vinden we dat we van en voor iedereen zijn. Alle medewerkers moeten zich bij ons thuis kunnen voelen."