Tientallen per uur

De mooiste plaatjes van de meteorenregen, komende nacht weer een kans

13 augustus 2021 09:45 Aangepast: 13 augustus 2021 10:27
Een vallende ster boven De Zaandplatte in het Drentse Ruinen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Vincent Jannink

Deze week kunnen we genieten van de meteorenzwerm de Perseïden. Afgelopen nacht was het hoogtepunt en kon gemiddeld iedere minuut een vallende ster gezien worden. Velen bleven er langer voor wakker.

De omstandigheden waren dan ook goed. Het was op de meeste plaatsen helder en ook de maan verstoorde het feestje niet.

Op sociale media schrijven velen genoten te hebben van het spektakel aan de hemel. Het fotograferen van de meteoren bleek alleen wat lastig.

Stofdeeltjes

De meteorenzwerm dankt zijn naam aan het feit dat de meteoren ogenschijnlijk uit het sterrenbeeld Perseus komen. Dat is echter gezichtsbedrog. Het gaat om kleine stofdeeltjes afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Elk jaar kruist de aarde rond deze tijd de baan van deze komeet en komen er stofdeeltjes in de aardatmosfeer terecht.

Sommigen slaagden erin om de vallende sterren op de gevoelige plaat te leggen. Hieronder een spectaculaire foto gemaakt door Hans Buls bij een hunebed in Drenthe. Het is een zogenoemde gelaagde foto: meerdere foto's van afgelopen nacht over elkaar heen gelegd. 

Daaronder twee voorbeelden uit Someren in Brabant en Ruinen in Drenthe.

Een vallende ster boven het buitengebied in het Brabantse Someren. Een vallende ster boven het buitengebied in het Brabantse Someren.

Ook de komende nacht zijn tot ongeveer vijftig vallende sterren per uur zichtbaar. Althans, als het helder is, want er wordt helaas wat meer bewolking verwacht. 

Vannacht is het met name in het zuidoosten helder. In de rest van land is er bewolking aanwezig, verwacht Buienradar. Het blijft wel droog. 

De Zaandplatte in het Drentse Ruinen. De Zaandplatte in het Drentse Ruinen.

Meer weten over dit bijzondere fenomeen? In onderstaande video legt Hans Lammertink van sterrenwacht Phoenix je er alles over uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore