Onderschepte berichten

OM: net rond sportschoolhouder in zaak martelcontainer sluit zich

12 augustus 2021 19:38 Aangepast: 12 augustus 2021 19:44
Een tandartsstoel in de martelkamer.

Het Openbaar Ministerie heeft nog sterkere aanwijzingen dat onderschepte berichten in de zaak rond de 'martelcontainers' toebehoren aan hoofdverdachte Robin van O. De berichten zijn namelijk beveiligd met het wachtwoord met de namen en geboortedata van de twee kinderen van de sportschoolhouder.

Ook is meerdere keren een verkeerd wachtwoord ingevuld: een voormalig woonadres plus postcode. Dat bleek vandaag tijdens een voorbereidende zitting in de zaak van een criminele organisatie die in het Noord-Brabantse dorp Wouwse Plantage zeecontainers zou hebben ingericht als martelkamers.

Account Slempo

De berichten werden gelinkt aan een account genaamd 'Slempo'. "Dit zijn hele sterke aanwijzingen dat het account dat 'Slempo' genoemd wordt, wel degelijk toebehoort aan Van O.", zei de officier van justitie in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Van O. heeft altijd ontkend dat hij Slempo is en blijft daarbij. De telefoon had hij naar eigen zeggen aan iemand anders gegeven, maar hij wilde niet vertellen wie. Vandaag betoogde hij uitgebreid dat hij onschuldig is dat hij 'op dit schaakbord' is gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermoedelijke opdrachtgever 'martelcontainer' in cel aangehouden

Sportschooleigenaar Van O. vertelde eerder dat hij vermoedt dat hij door een conflict tussen andere criminelen, waar hij naar eigen zeggen niets mee te maken heeft, op een dodenlijst terecht is gekomen. "Er is mij veel onrecht en leed aangedaan."

Ridouan Taghi

De politie waarschuwde de 41-jarige Van O. een aantal jaar geleden al dat hij op zo'n dodenlijst stond. Dat zou te maken hebben met informatie over hem die opdook in een vermoedelijk conflict tussen de hoofdverdachte in het Marengoproces Ridouan Taghi en een ander.

Volgens Van O. heeft de politie hem vervolgens aan zijn lot overgelaten en was hij aangewezen op criminele contacten om degenen die het op hem hadden voorzien, een stap voor te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie geeft beelden martelkamer criminelen vrij: 'IJskoud en schokkend'

Van O. en mede-hoofdverdachte Roger P. waren volgens het OM samen met medeverdachten bezig een loods met zeecontainers in te richten, waarin criminele vijanden konden worden opgesloten en gemarteld. Naast martelgereedschap werden onder meer twee tandartsstoelen aangetroffen, waarop mensen konden worden vastgebonden.

EncroChat

De martelcontainers werden in juni vorig jaar ontmanteld tijdens een grootschalige politie-actie na het kraken van de cryptodienst EncroChat, waarbij rechercheurs de berichten van criminelen onderling kon meelezen. Dat zag er zo uit:

Zijn advocaat vroeg de rechtbank om Van O. vrij te laten uit de cel, waar hij sinds juni vorig jaar in zit. Hij wijst erop dat het mogelijk nog erg lang duurt voordat de zaak inhoudelijk behandeld wordt. Het OM houdt vast aan begin 2022. De rechtbank beslist morgen over de hechtenis van Van O.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore