Ga naar de inhoud
Wel met voorwaarden

Hogescholen en universiteiten mogen begin collegejaar open, zonder 1,5 meter

Premier Rutte en minister De Jonge voorafgaand aan een persconferentie. Beeld © ANP

De universiteiten en hogescholen mogen aan de start van het nieuwe collegejaar weer open, zonder dat er 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Wel gaat er een maximumaantal studenten per collegezaal gelden. Dat maakt het kabinet morgen op de coronapersconferentie bekend, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De eerste hbo-opleidingen beginnen op 30 augustus, de universiteiten openen hun deuren op 6 september. Er hoeft in de onderwijsinstellingen dan geen 1,5 meter afstand meer gehouden te worden. Wel lijkt het erop dat er per collegezaal maximaal 75 tot 100 studenten aanwezig mogen zijn. Voor massacolleges bij studies als psychologie of economie is dat een forse beperking.

Over de precieze invulling van de voorwaarden die voor de onderwijsinstellingen gaan gelden, wordt volgens ingewijden nog gesproken. Morgen hakt het kabinet in de ministerraad de definitieve knoop door, om 19.00 uur volgt dan een persconferentie.

Online-onderwijs
Lees ook:
Online-onderwijs belangrijke reden om met studie te stoppen

Geen andere versoepelingen

Het lijkt erop dat tijdens die persconferentie geen andere versoepelingen zullen worden aangekondigd. Alle andere maatregelen worden naar verwachting tot minstens half september verlengd.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is het voor verdere versoepelingen op dit moment nog te vroeg. Nog niet iedere Nederlander heeft de kans gehad zich twee keer te laten vaccineren. Daarnaast duurt het ook twee weken voordat de vaccinatie echt werkt. Daarom is het volgens het OMT beter om nog even te wachten met nieuwe versoepelingen.

Het OMT waarschuwt ook voor een vroege griepgolf. Het afgelopen winterseizoen is de griepgolf in Nederland uitgebleven. Het zou wel eens kunnen dat die dit jaar daarom wat eerder komt. Samen met nieuwe coronavarianten zou dat kunnen zorgen voor extra druk op de zorg en dat is reden voor voorzichtigheid.

Bekijk ook: Het einde van de pandemie? Dit zijn de hobbels op de weg

02:13
Als het om corona gaat, is er nog steeds heel veel onduidelijk. Wel is duidelijk dat het virus voorlopig niet meer weg gaat. Voordat we af zijn van beperkende maatregelen moeten nog heel wat obstakels worden overwonnen.
Hoe
Lees ook:
Hoe zit het met de verspreiding van de ouderwetse griep?

Evenementen

Ook de huidige voorwaarden voor evenementen zullen dus minstens tot medio september verlengd worden, zeggen bronnen. Dat wil zeggen dat festivals met maximaal 750 mensen mogen worden gehouden, waarbij bezoekers een bewijs van een negatieve test of vaccinatie moeten laten zien. De 1,5 meter mag dan worden losgelaten.

Voor sport- en cultuurvoorstellingen geldt dat daar meer mensen naar binnen mogen, zolang zij testen voor toegang en mensen er een vaste zitplaats hebben. Een zaal of sportaccommodatie mag dan tot tweederde van zijn maximumbezoekersaantal binnenlaten. Ook de Formule 1 in Zandvoort valt onder die voorwaarden.

Stappenplan

Volgens ingewijden wil het kabinet morgen een nieuw stappenplan presenteren, waarin wordt uitgelegd welke stappen de komende weken en maanden nog genomen zullen worden.

Net als voor de zomer, wordt dan steeds een week van tevoren bezien of de geplande versoepelingen ook kunnen doorgaan.

Dit
Lees ook:
Dit wisten we een jaar geleden nog niet over het coronavirus – en nu wel