Nachtvluchten

'Stiller rondom Schiphol door overstap naar satellietnavigatie'

12 augustus 2021 03:39 Aangepast: 12 augustus 2021 09:11
Archieffoto. Beeld © ANP

Het lawaai afkomstig van vliegverkeer op Schiphol zal in de nabije toekomst worden teruggebracht door de komst van satellietnavigatie, die de bakens waar piloten nu nog gebruik van maken moeten gaan vervangen. Vooral rondom de Zwanenburg-, Buitenveldert- en Aalsmeerbaan zal het stiller worden.

Dat zegt Michiel van Dorst, topman van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), in De Telegraaf.

Gps-signaal 

"We navigeren vliegtuigen niet langer via fysieke bakens op de grond, maar met een gps-signaal van satellieten van en naar de start- en landingsbanen", verklaart hij. "Dit betekent dat we verkeer in de toekomst beter om woonwijken rond Schiphol kunnen leiden. Dat levert minder overlast op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol wil hinder verder beperken, maar niet minder vliegen

De 29 bakens die in Nederland aan de grond staan, zullen grotendeels worden vervangen. Volgens Van Dorst kunnen vliegtuigen met de nieuwe technologie 'exacter' gaan vliegen. "Daarbij wordt de daling van vliegtuigen meer gelijkmatig en met minder motorvermogen, wat leidt tot minder geluidshinder."

Nachtvluchten

Van Dorst beweert dat het vliegverkeer pas in 2024 terug zal zijn op het niveau van voor de coronacrisis. Tot die tijd kan worden gewerkt aan implementatie van het systeem. 

Eerder werd al bekend dat het aantal nachtvluchten moet worden teruggebracht, wat een voorwaarde was bij het verlenen van staatssteun aan KLM. Momenteel ligt het maximale aantal nachtvluchten op 32.000 per jaar, maar dat zal in de komende jaren omlaag moeten.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore