Viroloog versus coronacriticus

Twitterruzie voor rechter, aanhangers Willem Engel gooien met stoelen

11 augustus 2021 20:40 Aangepast: 12 augustus 2021 12:57
Willem Engel in Mechelen

De Belgische viroloog Marc Van Ranst stond vandaag in de rechtbank tegenover coronacriticus Willem Engel. Engel beschuldigt Van Ranst van smaad en laster. Rond de zitting was er onrust: medestanders van Engel weigerden zich aan coronamaatregelen te houden. Toen er met asbakken en stoelen werd gegooid, greep de politie in.

Marc Van Ranst Marc Van Ranst

Ruzies op Twitter

Van Ranst, die zijn eigen verdediging voerde, en Engel, die werd bijgestaan door advocaat en oprichter van het Belgische Viruswaanzin Michael Verstraeten, troffen elkaar tot dusver steeds online. De twee rijgen de ruzies op Twitter aaneen. Toen Van Ranst moest onderduiken voor de Belgische militair Jürgen Conings bijvoorbeeld en Engel hem toevoegde dat hij dat deels over zichzelf had afgeroepen.

Engel weet ook van wanten, wil Van Ranst maar zeggen. Engel is volgens hem een wappie, maar geen virusontkenner en al helemaal geen bruinhemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter schorst Willem Engel, eist wissen tweet over Eriksen

Goede naam is geschaad

Engel houdt echter vol dat zijn goede naam is geschaad. Van Ranst moet gezien 'zijn manische getwitter' en het 'oppoken van een angstpandemie' psychiatrisch onderzocht worden, vindt Engel. Dat toont weer aan dat het Viruswaarheid om het ondermijnen van zijn gezag te doen is, denkt Van Ranst. Bovendien kost de rechtszaak waarin die nu is uitgemond hem veel tijd, klaagt de viroloog.

De rechtbank komt 9 september met een oordeel. Engel verwees vast naar de aangifte die Viruswaarheid in Nederland zou hebben gedaan tegen rechters die volgens de activisten hun werk niet goed deden. "Ik hoop niet dat dat in België ook hoeft."

Engel stond tegenover Van Ranst in de rechtbank van Mechelen. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de gezichten van de strijd tegen de corona-epidemie in België, zou Engel hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter.

Van Ranst doet de zaak af als aandachttrekkerij en een poging hem te intimideren en van zijn werk te houden.

Asbakken gegooid

De Mechelse rechtbank buigt zich nu eerst over de vraag of de kwestie er wel thuishoort. Als de rechter het OM volgt, wordt het voor Engel veel moeilijker. Een civiele zaak over laster is in België eenvoudig aangespannen, maar voor een klacht over een publicatie in de pers ligt de lat veel hoger. De belangrijkste verwijten van Engel aan Van Ranst gaan over een interview van de viroloog met Het Financieele Dagblad, een perspublicatie dus.

Rond de zitting was er wat onrust in de buurt van het gerechtsgebouw. Medestanders van Engel weigerden zich in een café om de hoek aan de coronamaatregelen te houden. Toen er met asbakken en stoelen werd gegooid, greep de politie in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondergedoken Belgische viroloog noemt Willem Engel 'mafkees'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore