Geen boete

Geen boete voor rijden met mobiel op schoot: 'Onbegrijpelijke uitspraak'

11 augustus 2021 14:54 Aangepast: 11 augustus 2021 15:38
Je telefoon vasthouden tijdens het rijden is strafbaar, maar wat als je telefoon op je schoot ligt? (Archieffoto) Beeld © iStock

Mag je autorijden terwijl je telefoon op schoot ligt? Een vrouw die een boete kreeg omdat ze een telefoon op haar schoot had tijdens het rijden, hoeft die boete niet te betalen van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. "Een hele vreemde uitspaak. Deze rechter moet verder kijken dan zijn neus lang is."

Gisteren werd bekend dat een automobilist die in Drachten was bekeurd voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden, de boete van 240 euro niet hoeft te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hof: automobilist mag telefoon op schoot leggen tijdens het rijden

De automobilist had de boete aangevochten bij de kantonrechter, en betoogde dat zij haar telefoon niet vasthield, maar op haar schoot had liggen tijdens het rijden. Dat is officieel niet strafbaar.

Wat zegt de wet?

De regels voor het gebruik van een mobieltje in de auto zijn als volgt, zo staat op de site van de Rijksoverheid te lezen:

"U mag niet uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route  te accepteren. Verder mag u altijd spraakbediening gebruiken."

Het kabinet besloot eerder dit jaar de boete voor het vasthouden en het gebruiken van een telefoon achter het stuur te verhogen van 240 naar 340 euro.

Hoger beroep

Toch oordeelde de kantonrechter van de rechtbank in november dat het op schoot hebben van een mobiele telefoon valt onder het begrip vasthouden, en bleef erbij dat de automobilist de boete dus gewoon moest betalen.

Maar daarop tekende de automobilist hoger beroep aan, en dat pakte anders uit: het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden maakte gisteren bekend dat de automobilist in het gelijk is gesteld. In deze zaak kan niet worden vastgesteld dat de telefoon is vastgehouden tijdens het rijden, aldus het hof. En dus vervalt de boete.

Afleiding in het verkeer

"Een hele rare uitspraak", zegt woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland tegen RTL Nieuws. "Als ik de rechter was, was het anders gegaan. Want zo'n telefoon ligt niet zomaar op je schoot, als ie daar ligt ben je er mee bezig. En ben je dus afgeleid in het verkeer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appen achter het stuur: waarom kunnen we het niet laten?

Toch is het blijkbaar niet verboden om je telefoon op schoot te hebben tijdens het rijden. "Ja, maar dan neem je het wel heel letterlijk. Terwijl we juist met elkaar bezig zijn om alle afleiding tijdens het rijden zoveel mogelijk in te dammen. Ook op je schoot zorgt een telefoon voor afleiding. Dit moet je niet willen."

Zorgen

Veilig Verkeer Nederland is niet blij met de uitspraak van het hof, en alle aandacht die daarop volgt. "Wij zijn heel bezorgd dat mensen nu denken: het is oke om je telefoon op schoot te houden tijdens het rijden. Want dit is geen goede handeling. Je brengt jezelf en anderen in gevaar."

VVN wil dat de politiek er naar gaat kijken. "Ik hoop dat er, zodra iedereen terug is van reces, Kamerleden zijn die dit aan de kaak zullen stellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore